Свет

Шири се побуна у Америци: Тексас подржало 25 гувернера савезних држава

Бајденова администрација и даље одбија да предузме акцију или одговорност за кризу на јужној граници
Шири се побуна у Америци: Тексас подржало 25 гувернера савезних држава© Sam Owens./The San Antonio Express-News via AP

Републикански гувернери удружују се у својој подршци тексашком гувернеру Грегу Аботу и праву Тексаса на одбрану, па је 25 њих објавило и заједничку изјаву у којој Бајдена оптужују да су Американце оставили рањивим на имиграцију и напали Тексас због ојачавања заштите реда у тој држави.

Бајденова администрација, наиме, и даље одбија да предузме акцију или одговорност за кризу на јужној граници.

"Председник Бајден и његова администрација оставили су Американце и нашу земљу потпуно рањивим на беспримерну илегалну имиграцију која се шири преко јужне границе. Уместо да подржава владавину закона и обезбеђује границу, Бајденова администрација је напала и тужила Тексас због јачања заштите америчких грађана од историјских нивоа илегалних имиграната, смртоносних дрога попут фентанила и терориста који улазе у нашу земљу", навели су сенатори.

Они су, кажу, солидарни са гувернером Аботом и подржавају "сваки алат и стратегију", укључујући и постављање ограда од жилет жице за обезбежење границе.

"Делимично то чинимо зато што Бајденова администрација одбија да примени законе о имиграцији који су већ на снази и незаконито дозвољава масовно условно отпуштање миграната који су илегално ушли у нашу земљу широм Америке", навели су гувернери у отвореном писму.

Креатори Устава САД су, подсећају они, јасно рекли да у оваквим временима државе имају право на самоодбрану.

"Пошто се Бајденова администрација одрекла своје уставне обавезе према државама, Тексас има сва правна оправдања да заштити суверенитет наших држава и наше нације", навели су републикански гувернери.

image