Свет

Бодљикава жица и платформа републиканаца: Тексас задржава право да се отцепи од САД

Ова борба није завршена и радујем се одбрани суверенитета наше државе, објавио је државни тужилац Тексаса након што је Врховни суд пресудио у корист Бајденове администрације у оквиру спора о бодљикавој жици коју је Тексас поставио на својој граници
Бодљикава жица и платформа републиканаца: Тексас задржава право да се отцепи од САДwww.globallookpress.com © 1sg Suzanne Ringle/Texas Nationa

Врховни суд САД је са пет гласова за и четири против одлучио јуче да агенти граничне службе имају право да пресеку, односно помере жицу коју је држава Тексас поставила на америчко-мексичкој граници како би спречила незакониту имиграцију.

Тексас је претходно тужио администрацију Џозефа Бајдена након што су агенти граничне службе пресекли жицу, уз аргументе да то представља уништавање државне имовине, док је Бајденова администрација тврдила да бодљикава жица спречава агенте у обављању свог посла, односно спасавању нелегалних миграната од дехидратације или дављења.

Судије Врховног суда су новом одлуком уважиле захтев администрације америчког председника Џозефа Бајдена да се паузира спровођење пресуде нижег суда којом се федералним агентима привремено забрањује да ометају ограђивање док траје парница, пренео је Ројтерс.

Републикански гувернер Грег Абот рекао је овог месеца, након што је почело постављање бодљикаве жице на граници, да Тексас има законска овлашћења да контролише улазак и излазак из те државе.

Бајден је, међутим, затражио брзу интервенцију Врховног суда поводом тог питања. Владини адвокати навели су у судском поднеску да Тексас не може да контролише приступ граничне патроле јер је државна граница са Мексиком дуж реке Рио Гранде међународна граница под јурисдикцијом федералних власти.

Државни тужилац Тексаса Кен Пакстон је у саопштењу објављеном на Иксу (некадашњи Твитер) написао да пресуда Врховног суда "омогућава Бајдену да настави са својим нелегалним напорима да потпомогне инвазију странаца на Америку".

"Уништавање граничних баријера Тексаса неће помоћи у спровођењу закона или заштити америчких грађана. Ова борба није завршена и радујем се одбрани суверенитета наше државе", истакао је Пакстон.

Иако је за сада нејасно какви су потези остали Тексасу на располагању, сепаратисти унутар државе већ су кренули да подсећају на то да актуелна платформа владајуће републиканске партије у клаузули о државном суверенитету да ће федералнo законодавство, а које се коси са правима Тексаса на основу десетог амандмана, бити игнорисано, оспорено или анулирано.

"Тексас задржава право да се отцепи од Сједињених Држава, а законодавно тело Тексаса би требало да спроведе референдум у том случају", наводи се у републиканском програму.

image