Свет

Гувернер Тексаса креће у борбу против миграната: Сами ћемо да бранимо границу

Америчка администрација на челу са Џозефом Бајденом није испунила своје обавезе да заштити границу, што је довело до одлуке државних органа да прогласе инвазију и право на самоодбрану, поручио је Грег Абот
Гувернер Тексаса креће у борбу против миграната: Сами ћемо да бранимо границуwww.globallookpress.com © Photographer Lev Radin/Keystone Press Agency

Власти државе Тексас намеравају да самостално заштите део америчко-мексичке границе од инвазије илегалних миграната, уколико федералне власти САД не буду у стању да се изборе са тим задатком, изјавио је гувернер Грег Абот, преноси ТАСС.

Како је навео, америчка администрација на челу са Џозефом Бајденом није испунила своје обавезе да заштити границу, што је довело до одлуке државних органа да прогласе "инвазију и право на самоодбрану", напоменвуши да су те мере део његових уставних овлашћења.

"Национална гарда Тексаса, Одељење за јавну безбедност Тексаса и други званичници раде у оквиру власти, као и државног закона, на обезбеђивању границе. Бајден је игнорисао савезне статуте, расипао новац пореских обвезника и прекршио своју заклетву", казао је Абот.

Према његовим речима, Бајден не примењује законе о безбедности граница, па чак их и крши, што је довело до рекордног броја илегалних имиграната, као и да устав САД признаје право држава да штите границу ако савезне власти не могу да се носе са тим задатком.

Претходно је Врховни суд САД, на захтев администрације, дозволио уклањање ограде од бодљикаве жице коју су власти Тексаса поставиле дуж границе са Мексиком.

Власти Тексаса инсистирају да граница није адекватно обезбеђена, што доводи до рекордног броја илегалних имиграната који улазе у САД, док је Национална гарда Тексаса блокирала приступ федералним граничним стражама делу (дужине око 4 километра) границе са Мексиком дуж реке Рио Гранде. 

Државни органи су више пута изјављивали да америчка администрација не чува прописно границу, што је довело до пораста илегалних миграната. Тексас је почео да их шаље аутобусима у велике америчке градове, укључујући Вашингтон, Њујорк и Чикаго.

image