Свет

Кина позвала Америку: САД да се стриктно придржавају принципа једне Кине

Евентуално проглашење независности Тајвана било би највећи изазов за кинеско-америчке односе, као и највећи ризик за мир и стабилност у Тајванском мореузу, поручује кинески министар спољних послова Ванг Ји
Кина позвала Америку: САД да се стриктно придржавају принципа једне Кине© Tanjug/AP Photo

Кинески министар спољних послова Ванг Ји данас је током састанка са америчким саветником за националну безбедност Џејком Саливаном у Бангкоку позвао Вашингтон да подржи политику једне Кине и мирно уједињење с Тајваном.

Током састанка, кинески министар спољних послова је истакао да је питање Тајвана унутрашње питање Кине и да недавни избори на Тајвану "не могу да промене чињеницу да је Тајван део Кине", пишу "РИА Новости".

"Сједињене Државе треба да се стриктно придржавају принципа једне Кине и три заједничка кинеско-америчка саопштења, да испуне своју обавезу да не подржавају 'независност Тајвана и подрже мирно уједињење Кине'", цитирало је Ванга кинеско Министарство спољних послова.

Како тврди Ванг, евентуално проглашење независности Тајвана било би највећи изазов за кинеско-америчке односе, као и највећи ризик за мир и стабилност у Тајванском мореузу.

Кинески министар спољних послова је напоменуо да САД и Кина треба да се међусобно третирају као равноправне и да се не гледају презриво, да траже основе за сарадњу, а не да истичу разлике, и да се искрено поштују и не штете суштинским интересима друге стране.

Ванг и Саливан разговарали су и о питањима Блиског истока, Украјине, Корејског полуострва и Јужног кинеског мора.

Двојица званичника су се сложила да правилно решавају важна и осетљива питања у односима САД и Кине, саопштило је Министарство, пренео је Ројтерс.

Када је реч о председницима Си Ђинпингу и Џозефу Бајдену, министри су се усагласили да ће лидери САД и Кине да "одржавају редовне контакте ради обезбеђивања стратешких смерница за билатералне односе ... и добро искористе актуелне стратешке канале комуникације", навело је кинеско Министарство спољних послова.

image