Свет

Дизање руке увис: Италија одобрила фашистички поздрав

Врховни суд Италије донео је одлуку да се фашистички поздрав, који представља дизање руке увис, може користити приватно или на комеморативним догађајима
Дизање руке увис: Италија одобрила фашистички поздравwww.globallookpress.com © Ricardo Rubio

Чувени поздрав – подигнута рука под углом од 45 степени – који се традиционално везује за фашистичке поздраве и одавање почасти фиреру, односно, Адолфу Хитлеру, и још пре, Бенито Мусолинију, данас је званично поново ушао у употребу у Италији, и то одлуком Врховног суда који је одобрио коришћење овог поздрава у случају да он не представља ризик по јавни ред, односно уколико се процени да нема ризика од препорода фашистичке партије, јавља телевизија РАИ. 

Одлука је донета након што је суд поново размотрио случај већ осуђених осморо људи, који су 2016. на једном догађају искористили овај поздрав, због чега су касније били осуђени због покушаја рехабилитације нацизма. Ипак, осуђени су уложили жалбу на одлуку суда, који је њихов случај поново размотрио, и затим донео нову одлуку, преноси портал РБК. 

"Очигледно је да је фашистички поздрав увреда за осећања појединаца", али оно постаје злочин само "када представља конкретну претњу јавном реду", објаснио је тужилац на суду, преноси дневни лист "Фато квотидијано" (Il Fatto Quotidiano). Лист напомиње да је суд стога пресудио да се употреба таквог поздрава приватно или на комеморативним догађајима не сматра претњом, те да може бити употребљен. 

Вест је уследила убрзо након децембарске одлуке Генералне скупштине Уједињених нација о усвајању резолуције, коју је предложила Русија, а којом се осуђује нацизам и претпоставља борба против њега.

Резолуцију, пак, није подржала Италија, заједно са Немачком и Јапаном, иако су то државе које се, макар према званичној верзији, кају због своје неславне и крваве прошлости која је довела до смрти милиона људи широм планете. 

На ово је раније ове недеље скренуо пажњу и шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, који је на великој годишњој конференцији изјавио да одлука ове три државе да по другу годину заредом кажу "не" овој резолуцији значи да би сви требало да се замисле о томе у ком смеру се развијају идеолошки процеси не само у тим државама, него и у целини на Западу. Како каже, велики део света је, изгледа, заборавио на поуке Другог светског рата које би требало да се чувају као светиња. 

Подсетимо, резолуцију под називом "Борба против глорификације нацизма, неонацизма и других пракси које доприносе за подстицање савремених облика расизма, расне дискриминације, ксенофобије и сродне нетолеранције" нису подржале ни Сједињене Државе, Уједињено Краљевство, Летонија, Литванија, Естонија, Финска, Данска, Аустрија, Аустралија, Албанија, Босна и Херцеговина, Црна Гора и неке друге земље, које, уједно, ни данас не подржавају борбу Руске Федерације против нацизма у Украјини. Документ је, с друге стране, подржало 118 држава, међу којима је и Србија. 

Аутори документа најоштрије осуђују инциденте везане за величање и пропаганду нацизма, посебно исписивање графита и цртежа пронацистичког садржаја, укључујући и споменике жртвама Другог светског рата.

У документу се апелује на државе да елиминишу све облике расне дискриминације свим одговарајућим средствима, укључујући, ако околности то захтевају, законодавство.

Ипак, руски портал РБК пише да се верује да је и у Старом Риму постојао поздрав који је претпостављао подизање десне руке напред. Овај гест у 20. веку проширио се међу присталицама фашизма, прво у Италији за време Бенита Мусолинија, а затим и на Немачку Хитлера. 

image