Свет

Кувајтски тенкови на путу за Украјину: М-84 југословенске производње примећени у Словенији

Иако се у почетку мислило да је реч о гласинама, на основу фотографија са једног од одмаралишта надомак Љубљане, које су данас објављене, делује да ће кувајтски тенкови ипак завршити у рукама Украјинаца
Кувајтски тенкови на путу за Украјину: М-84 југословенске производње примећени у Словенији© TECH. SGT. H. H. DEFFNER

Пре три недеље у појединим медијима појавила се вест да ће Кувајт послати више од 100 тенкова М-84АБ у Хрватску, ради ремонта и модернизације у погону "Ђуро Ђаковић" из Славонског брода, како би се возила оспособила за потребе украјинске војске.

Иако се у почетку мислило да је реч о гласинама, на основу фотографија са једног од одмаралишта надомак Љубљане, које су данас објављене, делује да ће кувајтски тенкови ипак завршити у рукама Украјинаца. На поменутим фотографијама могу се видети паркирани шлепери, натоварени прекривеним тенковима, али се испод цераде назире пустињска камуфлажа што довољно говори о земљи порекла.

Овакав развој догађаја није уследио као велико изненађење, будући да су Оружане снаге Кувајта опремљене америчким "абрамсима" и располажу са око 218 комада, и то верзије М1А2.

Са друге стране, југословенски тенкови из Кувајта биће озбиљна помоћ за украјинске снаге, будући да се западни модели нису баш добро показали током летње офанзиве, као и да је М-84 настао на основи совјетског Т-72 што знатно олакшава обуку посада.

Конкретна верзија М-84АБ из Кувајта је унапређена верзија М-84А, а Југославија је са овом земљом уговорила испоруку око 200 тенкова, од чега 15 командних М-84АБК и 15 возила за поправку и извлачење М-84АБИ.

Пре избијања грађанског рата и распада СФРЈ испоручено је 149 комада, а земље наследнице испоручиле су остатак у касније периоду. Тенк М-84АБ коришћен је у рату за време операције "Пустињска олуја", али није у већој мери учествовао у борбеним операцијама, јер је јако сличан тенку Т-72 ирачке војске, што је могло довести до забуне јер су амерички пилоти дејствовали са велике висине са које није било могуће разазнати их.

Ипак, М-84АБ импресионирао је припаднике Војске Кувајта јер је победио у пустињском такмичењу и то против "абрамса". Југословенски тенк се показао као изузетно поуздан и успео је да прође стазу од 102 км без кварова, док је амерички колега био спречен да заврши трку због квара система за гориво.

Уколико се М-84 добро покаже, није искључено да ће се и Хрватска одрећи свог контингента ових возила, како би у замену добила швајцарске ПЗ 87, настале на основу немачких "леопарда 2а4". Ипак треба нагласити да верзија из Кувајта није ни приближно добра колико модернизоване варијанте руских тенкова Т-72, Т-80, а нарочито Т-90, као ни најсавременија верзија у саставу српске војске – М-84АС2.

image