Свет

ЕК препоручила мере за повећање вакцинације против ХПВ вируса и хепатитиса Б

Као део европског плана за борбу против рака, Европска унија жели да земље чланице до 2030. достигну број од 90 одсто девојчица које су примиле вакцину против ХПВ-а који може изазвати рак грлића материце, као и да значајно повећају стопу када је реч о дечацима
ЕК препоручила мере за повећање вакцинације против ХПВ вируса и хепатитиса БGetty © Joe Raedle / Staff

Европска комисија препоручује мере које земље чланице ЕУ треба да усвоје како би поспешиле употребу две вакцине које спречавају вирусне инфекције које могу изазвати рак, односно вакцину против хуманог папилома вируса (ХПВ) и против хепатитиса Б (ХБВ), саопштено је данас из ЕК.

Као део европског плана за борбу против рака, Европска унија жели да земље чланице до 2030. достигну број од 90 одсто девојчица које су примиле вакцину против ХПВ-а који може изазвати рак грлића материце, као и да значајно повећају стопу када је реч о дечацима, преноси Ројтерс.

"Многе државе чланице су знатно испод 50 одсто покривености вакцином против ХПВ-а за девојчице, и са ограниченим подацима доступним за дечаке и младе одрасле, наводи се у саопштењу Комисије, додајући да је у неким земљама свега један одсто вакцинисаних дечака и девојчица.

Да би се постигла ова стопа, ЕУ препоручује земљама да обезбеде бесплатне или потпуно приуштиве вакцине, да поставе циљеве за дечаке и побољшају комуникацију и приступ.

ХПВ вакцине одобрене у ЕУ производе компаније "Глаксо Смит Клајн" и "Мерк енд Амп".

image