Свет

Џонсон планирао крађу вакцина против ковида у ЕУ? "Да уђу у Холандију и узму их"

Џонсона су одговорили од тог потеза тек након што су званичници упозорили да би то могло да угрози другу, још већу испоруку "Фајзер" вакцина које су се производиле на другом месту у ЕУ, наводе извори "Дејли мејла"
Џонсон планирао крађу вакцина против ковида у ЕУ? "Да уђу у Холандију и узму их"Getty © Leon Neal/Getty Images

Бивши британски премијер Борис Џонсон је затражио од безбедносних служби краљевства да осмисле план за "крађу" вакцина против ковида 19 из једног холандског постројења, након што су милиони доза намењени Великој Британији отишли у Европску унију, објавио је "Дејли мејл", позивајући се на дипломатске изворе.

Џонсон се толико "разбеснео" када је сазнао да је Брисел практично блокирао извоз пет милиона вакцна "Астра зенека" током врхунца вакцинације 2021. године, да је помишљао да нареди тајну крађу вакцина за које је платио Лондон, кажу два извора.

"Наредио је званичницима да размотре све опције за одговор, а то је укључивало и захтев од безбедносних служби да размотре постоје ли шансе да физички узму вакцине из Холандије и донесу у Британију", рекао је један извор, док је други додао да су Џонсонови "трамповски" потези уназадили односе са Бриселом за најмање годину дана.

До дипломатске кризе је дошло када је Европска комисија у марту 2021. запретила да ће блокирати извоз у Велику Британију пет милиона доза вакцине "Астра зенека" из "фабрика за завршну обраду" вакцина које води холандска фирма "Халикс".

У то време, Брисел је био у спору са компанијом, која је упозорила да због проблема у производњи може испоручити само четвртину вакцина које су намењене ЕУ. "Астра зенека" је одбила да преусмери снабдевање из погона у Великој Британији, а Брисел је одговорио претњом да ће јој забранити извоз са територије ЕУ. 

Џонсона су одговорили од дотичног потеза тек након што су званичници упозорили да би то могло да угрози другу, још већу испоруку "Фајзер" вакцина које су се производиле на другом месту у ЕУ.

Британски званичници су успели да замене већину холандских вакцина залихама из Индије, што је омогућило да се вакцинација у Великој Британији настави.

Очекује се да ће Џонсон о овоме говорити на предстојећем саслушању пред одбором британске владе за истрагу о ковиду 19 и одговору власти на пандемију, додаје "Дејли мејл".

Такође се очекује да ће се Џонсон осврнути и на засебан инцидент када је Европска комисија запретила да ће увести граничне контроле на острву Ирској како би спречила слање вакцина произведених у ЕУ у Северну Ирску.

Приступ ЕУ довео је до онога што извори описују као 'слом' у односима. Речено је да је Џонсон имао "љутите" разговоре са француским председником Емануелом Макроном, за кога се сумњало да је подстицао тврду струју у ЕУ, као и "још гори" разговор са шефицом ЕК Урсулом фон дер Лајен, наводи британски лист.

image