Свет

Увек може више: Зеленски тражи још новца од ЕУ

Зеленски је рекао и да би након одобрења програма финансијске подршке од 50 милијарди евра, ЕУ требало да одобри и додатну помоћ Кијеву
Увек може више: Зеленски тражи још новца од ЕУ© Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka

Председник Украјине Владимир Зеленски снимио је видео у ком се обраћа Европском савету, који је одобрио Кијеву 50 милијарди евра помоћи и затражио додатна средства ЕУ.

"Нажалост, примена европског плана да се Украјини обезбеди милион артиљеријских граната је одложена. Ово је још један сигнал глобалног ривалства у коме Европа не може себи да приушти да изгуби", рекао је он у видео снимку који је објавила његова канцеларија.

Зеленски је рекао и да би након одобрења програма финансијске подршке од 50 милијарди евра, који покрива четири године, ЕУ требало да одобри и додатну помоћ Кијеву, овога пута кроз Европски мировни фонд, који првенствено обезбеђује средства за војну подршку, укључујући обуку војника.

"То би требало да буде најмање пет милијарди евра годишње. За период од четири године. Ово је очигледан приоритет", рекао је он.

Зеленски је такође захвалио лидерима ЕУ на помоћи од 50 милијарди евра.

Европска унија одобрила је данас дугорочни програм буџетске помоћи Украјини у вредности од 50 милијарди евра.

Овај износ биће послат Кијеву у наредне четири године. План о помоћи Украјини предвиђа период од 2024. до 2027 године, и то 33 милијарде евра у кредитима и 17 милијарди евра у грантовима.

image