Свет

Ново кресање помоћи украјинским избеглицама: Ирска заврће славину

Даблин тренутно обезбеђује смештај десетинама хиљада украјинских избеглица, али је одлучила да смањи државне бенефиције како би ускладила политику са другим европским земљама
Ново кресање помоћи украјинским избеглицама: Ирска заврће славину© Tanjug/Niall Carson/PA via AP

Даблин би могао дa смањи социјалну помоћи украјинским избеглицама за више од 80 одсто и уведе ограничења на њихов боравак у стамбеним зградама које је обезбедила ирска влада, рекла је министарка социјалне заштите Хедер Хамфис у парламенту.

Предложена промена би била ретроактивна и утицала би на Украјинце који тренутно живе у државном смештају али и новопридошле, преноси лист "Ајриш индипендет".

"Можда ћемо морати да донесемо одлуку да без обзира на датум када је неко стигао у земљу, добије помоћ у износу од 38,80 евра",  рекла је министарка.

Ирска тренутно обезбеђује смештај десетинама хиљада украјинских избеглица, и издваја новчану помоћ за у износу од 232 евра недељно, али је одлучила да смањи државне бенефиције како би ускладила политику са другим европским земљама.

Прошле недеље, украјински председник Владимир Зеленски позвао је Немачку да престане да финансијски подржава украјинске избеглице у земљи, тврдећи "да би било боље да Немачка подржава Украјинце давањем новца у буџет Украјине".

Да би спровео регрутацији, Кијев је чак позвао западне државе да смање исплате украјинским избеглицама ако одбију да се врате у Украјину по регрутацију. 

Шеф канцеларије украијнског председника Михаил Подољак рекао је у децембру да избеглицама треба дати избор да "или да буду регрутовани или... да изгубе одређене могућности које су дате људима који су привремено напустили Украјину".

image
VV inauguration
banner