Свет

Никада не отварајте своју компанију у Делаверу: Маск сели "Теслу" у Тексас

Суд у Делаверу поништио "Теслину" исплату 55 милијарди долара Илону Маску
Никада не отварајте своју компанију у Делаверу: Маск сели "Теслу" у ТексасGetty © Sean Gallup / Staff

Извршни директор компаније "Тесла" Илон Маск поручио је да ће та компанија одмах позвати акционаре да гласају за премештање фирме из америчке савезне државе Делавер у Тексас, због одлуке суда у Делаверу да поништи Теслину исплату Маску износа у вредности око 55 милијарди долара, пренео је Би-Би-Си.

"Никада не отварајте своју компанију у држави Делавер", објавио Маск на друштвеним мрежама након пресуде.

Компанија "Тесла" је у 2018. години неправедно исплатила поменуту суму свом извршном директору, одлучио је суд у Делаверу, наводећи да је у питању "несхватљива сума" која је неправедна према акционарима, пренео је британски сервис.

Судија Кетлин Макормик је у образложењу пресуде навела да је фирма "сносила терет доказивања да је план компензације правичан", али да није успела да убеди суд да је поменута надокнада адекватна.

Директори "Тесле" су током суђења тврдили да је фирма исплатила Маску високу своту да би осигурала да један од најдинамичнијих светских предузетника буде и надаље посвећен компанији, преноси Би-Би-Си.

Судија Мекормик је, ипак, навела да "Тесла" и Маскови адвокати нису могли да докажу да су акционари имали све доступне информације приликом гласања и да је сам Маск имао "снажне везе" са особама које су биле задужене да преговарају у име "Тесле".

image
VV inauguration
banner