Свет

Успон машина: "Теслин" робот напао радника

Покварена машина наводно је зарила своје металне "канџе" у инжењера
Успон машина: "Теслин" робот напао радникаGetty © Matt Cardy / Stringer

Софтверски инжењер "Тесле" задобио је лакше повреде након што га је "напао" производни робот у "Гигафабрици" у Тексасу, преносе медији позивајући се на документе и исказе очевидаца.

Како преноси британски "Дејли мејл", инцидент се догодио 2021. у "Теслином" огромном фабричком погону у Остину, где је неименовани инжењер сервисирао аутоматизоване роботе дизајниране да праве делове аутомобила од комада ливеног алуминијума.

Док је неколико машина било угашено, један робот је неочекивано скочио, приковавши инжењера уза зид пре него што је "гурнуо канџе у његово тело и пустио му крв", рекла су два очевица за "Информејшн". Сајт наводи да је радник, након што се ослободио робота, оставио "крвави траг за собом" и да је завршио са "раздеротином, посекотином или отвореном раном" на левој шаци, наводи се у извештају.

Док су очевици напада описали значајне повреде, у "Теслином" извештају се наводи да инжењеру није било потребно плаћено одсуство за опоравак. Компанија је до сада одбила да јавно коментарише инцидент.

Наводи се да су људи блиски "Тесли" рекли да је било бројних безбедносних пропуста и да су вишеструке повреде на радном месту резултат техничких кварова у фабрици у Тексасу.

Адвокат који је заступао раднике у фабрици у Остину, Хана Александер, касније је рекла за "Дејли мејл" да "Тесла" није пријављивао повреде особља, па чак и смртне случајеве, наводећи као пример смрт грађевинског радника у том објекту у септембру 2021.

"Имали смо више повређених радника и једног радника који је преминуо, чије повреде или смрт нису у овим извештајима које 'Тесла' треба да тачно попуни и достави округу како би добили пореске олакшице", рекла је она и додала да "Теслине" извештаје о повредама треба читати "са резервом".

image
VV inauguration
banner