Свет

Нови детаљи разговора Зеленског и Залужног: Русија је далеко моћнија од Украјине на фронту

Русија има више моћи и оружја него Украјина, а ако Кијев жели да има предност на бојном пољу, мора да изврши мобилизацију, истакао је Залужни у разговору са Зеленским
Нови детаљи разговора Зеленског и Залужног: Русија је далеко моћнија од Украјине на фронтуGetty © Alexey Furman

Главнокомандујући Оружаних снага Украјине Валериј Залужни признао је да Русија има већу ватрену моћ и да зато Украјина мора да мобилише око пола милиона војника, пренео је "Вашингтон пост", откривајући детаље разговора генерала са украјинским председником.

"Русија има више моћи и оружја него Украјина. Ако Кијев жели да има предност на бојном пољу, мора да изврши мобилизацију", прецизирао је Залужни у разговору са Владимиром Зеленским.

Зеленски је ту опцију оповргао делимично, јер Украјина нема средстава да даје плату новим војницима, а да не повећа порез, навео је лист, позивајући се на извор у Кијеву.

Зеленски је у децембру 2023. године рекао да му се обратио Генералштаб Оружаних снага Украјине са захтевом да мобилише још око 500.000 војника, због чега је влада унела предлог закона о мобилизацији у парламент.

Нацрт закона о мобилизацији предлаже да и инвалиди треће групе могу бити позвани на фронт, обавезну регистрацију свих оних који подлежу регрутацији, обавезне медицинске прегледе, и обавезно јављање у локалне војне комитете тачно онда и тамо где то буде наређено. Њиме се предлаже и спуштање старосне границе за мобилизацију, тако да ће, уколико се предлог усвоји, на фронт ићи сви они који имају 25 година, уместо 27, како је то сада био случај. Предлог закона је изазвао огорчење у Украјини и послат је на ревизију.

image