Русија

Захарова: Американци можда прислушкују Зеленског и Залужног

САД добијају информације о поверљивим разговорима украјинског председника и главнокомандујућег ОСУ или од сведока, или од њих самих или их прислушкују, оценила је званична представница руског МСП
Захарова: Американци можда прислушкују Зеленског и Залужногwww.globallookpress.com © MFA Russia

САД можда прислушкују Владимира Зеленског и Валерија Залужног или добијају информације о њиховим разговорима, притом можда и од њих самих, написала је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова на Телеграму

Осврнула се на текст "Вашингтон поста" у коме се наводи да је главнокомандујући Оружаних снага Украјине Залужни у разговору са украјинским председником Зеленским ставио до знања да су мале шансе да ће се после његове оставке ситуација на фронту поправити у корист Украјинаца.

Могуће је, како наводи, неколико варијанти. Прва је да су сведоци разговора пренели Американцима детаље разговора, друга да су учесници разговора пренели информације и трећа да Американци прислушкују учеснике разговора.

Збуњујући извештаји о смењивању званичника са највишим чиновима у украјинској војсци који су се преплитали са вестима да ипак остају на позицији, указују на панику која је захватила кијевске власти у контексту пропале контраофанзиве Оружаних снага Украјине и успешних акција руске војске на фронту, оценила је раније Захарова, коментаришући тоталну конфузију у медијима у вези са сменом Залужног.

Раније је "Фајненшел тајмс", позивајући се на особе упознате са ситуацијом, писао да је Зеленски 29. јануара Залужном предложио да пређе на позицију саветника украјинских власти после оставке, док је "Економист" навео да је главнокомандујућем предложена функција секретара Савета за националну безбедност и одбрану Украјине, али је генерал одбио.

Тај лист је писао и да је начелнику војно-обавештајне службе Украјине Кирилу Буданову била предложена функција главнокомандујућег али је он то добио у "последњем тренутку".

Још један претендент за позицију главнокомандујућег је и командант Копнених снага Александар Сирски, ако је веровати "Економисту" и "Фајненшел тајмсу".

Указ о разрешењу Залужног са функције главнокомандујућег Оружаних снага Украјине очекује се до краја ове недеље, јавио је Си-Ен-Ен, позивајући се на изворе.

image