Свет

Амерички фаворит: Залужни пише ексклузивно за Си-Ен-Ен

У тренутку када се у светским медијима лицитира са његовом сменом, главнокомандујући украјинске војске пише за амерички Си-Ен-Ен
Амерички фаворит: Залужни пише ексклузивно за Си-Ен-Ен© Tanjug/Ukrainian Presidential Press Office via AP, File

Главнокомандујући Оружаних снага Украјине Валериј Залужни биће смењен за неколико дана, пренео је данас Си-Ен-Ен позивајући се на два извора.

Неколико сати касније, исти медиј објавио је ауторски текст Залужног у коме излаже своју стратегију борбе против Русије.

Сваки рат је другачији, пише Залужни, и зависи од технолошког напретка, политичких услова код куће и у свету и економског окружења.

Централни покретач сукоба са Русијом је развој беспосадних оружаних система - дронова. И управо су ови дронови најбољи начин за Украјину да избегне да буде увучена у рововски рат у ком не може да победи, пише Залужни.

"Иако је овладавање овим технологијама кључно, то није једини фактор који утиче на тренутну стратегију. Морамо да се боримо и са смањењем војне подршке кључних савезника, борећи се са њиховим сопственим политичким тензијама", наводи Залужни.

"Морамо да признамо значајну предност коју има непријатељ у мобилизацији људских ресурса и како се то пореди са неспособношћу државних институција у Украјини да побољшају ниво људства у нашим оружаним снагама без употребе непопуларних мера", навео је Залужни.

"На крају, остајемо у канџама несавршености регулаторног оквира у нашој земљи, као и делимичне монополизације одбрамбене индустрије. Ово доводи до уских грла у производњи – на пример у муницији – што додатно продубљује зависност Украјине од њених савезника у снабдевању", додао је украјински командат.

Да би се изборила са свим тим проблемима Украјина мора, сматра Залужни, да напусти застарело, стереотипно размишљање и да се окрене новим операцијама које укључују "креирање дигиталног поља, радио-електронску контролу окружења или комбиновану операцију коришћењем беспилотних летелица и сајбер средстава. Такве операције ће се координирати и спроводити у оквиру јединственог концепта и плана".

Према његовим речима, за организацију таквих операција биће потребно пет месеци. Стога би украјинска војска ове године морала да се фокусира на три ствари: стварање система за обезбеђивање украјинских трупа високотехнолошким средствима; увођење нове филозофије обуке и ратовања која узима у обзир ограничења у средствима и како она могу бити распоређена и савладавање нових борбених способности.

"Наш циљ мора да буде да искористимо тренутак – да максимално повећамо нашу акумулацију најновијих борбених способности, што ће нам омогућити да уложимо мање ресурса за наношење максималне штете непријатељу, да прекинемо агресију и заштитимо Украјину од ње у будућности", закључио је Залужни.

image