Свет

Роберт Кенеди Млађи: Вашингтон да повуче трупе из Сирије и Ирака

Председнички кандидат тврди да су америчке трупе на Блиском истоку наслеђе нелегалног рата САД у Ираку
Роберт Кенеди Млађи: Вашингтон да повуче трупе из Сирије и Ирака© Tanjug/AP Photo/Hannah Schoenbaum

САД треба да повуку своје копнене трупе из блискоисточних земаља које не желе њихово присуство, рекао је независни кандидат за председника САД Роберт Ф. Кенеди Млађи.

Реагујући на пост председника САД Џозефа Бајдена о ваздушном нападу Вашингтона на више од 80 циљева који су наводно повезани са иранском Револуционарном гардом (ИРГЦ) у Ираку и Сирији, и у ком амерички лидер каже да Сједињене Државе не траже сукоб на Блиском истоку или било где другде у свету, али да морају да одговоре свима који желе да им нанесу штету, Кенеди Млађи је истакао да се ескалација насиља у овом региону могла избећи.

"Ако 'не тражимо сукоб', онда хајде да повучемо трупе одатле. Они тамо нису добродошли. Нису ни потребни. Они су неодбрањиве мете за свакога у региону ко жели да изазове сукоб. Вадимо их оданде!", написао је Роберт Ф. Кенеди Млађи на Иксу.

Председнички кандидат тврди да је све последица тога што је Вашингтон ставио своју војску на нишан шиитским милицијама, док је за америчке трупе рекао да су наслеђе "нелегалног рата САД у Ираку".

Такође, подсетио је да су и Ирак и Сирија тражили од америчких трупа да напусте њихову територију, а Иран опоменуо да неће толерисати војно присуство САД на својим границама.

Кенеди је позвао Белу кућу да успостави везе с регионалним силама.

Иначе, Ирак је осудио нападе САД, рекавши да "крше ирачки суверенитет" и представљају претњу по регион, а сиријска војска је напад окарактерисала као "агресију америчких окупационих снага".

image