Свет

Најмање 16 особа погинуло у нападима САД на проиранске циљеве у Ираку

Присуство војне коалиције предвођене САД у региону постало је разлог за угрожавање безбедности и стабилности у Ираку, наводи се у саопштењу премијера Ел Суданија
Најмање 16 особа погинуло у нападима САД на проиранске циљеве у Ираку© Tanjug/AP/Hadi Mizban

Најмање 16 особа је убијено, укључујући цивиле, а 25 је рањено у америчким ваздушним нападима на проиранске циљеве у Ираку, саопштила је данас канцеларија ирачког премијера Мохамеда Шија ел Суданија.

У саопштењу су ти напади осуђени као "нова агресија на суверенитет Ирака" и демантоване тврдње да је влада Ирака са САД претходно координирала нападе, а те тврдње су назване "лажима", пренео је Ројтерс.

"Присуство војне коалиције предвођене САД у региону постало је разлог за угрожавање безбедности и стабилности у Ираку и оправдање за укључивање Ирака у регионалне и међународне сукобе", наводи се у саопштењу.

Америчка војска покренула је у петак ваздушне нападе на Ирак и Сирију, а погођено је више од 85 циљева повезаних са Иранском револуционарном гардом и милицијама које она подржава, као одмазда за напад дроном прошлог викенда на североистоку Јордана када су погинула три америчка војника.

Америчка војска је нападнута најмање 100 пута у Ираку и Сирији од почетка рата између Израела и Хамаса 7. октобра.

image