Свет

"Све лепо је уништено": Палестинци оплакују разрушени град

Више од 200 зграда од културног и историјског значаја у Гази, укључујући гробља, џамије и музеје, претворене су у рушевине
"Све лепо је уништено": Палестинци оплакују разрушени градGetty © Photo by Christopher Furlong/Getty Images

Зидови су јој се срушили, минарети су оборени - џамија Омари у Појасу Газе значајно је оштећена. Најпознатија џамија из седмог века, позната и као Велика џамија Газе, кључно је место палестинске историје и културе, а током 100 дана израелског бомбардовања њој је, као и остатку града, нанета непоправљива штета, пише британски "Гардијан".

За оно мало Палестинаца који су остали, и далеко већи број оних расељених који се надају повратку, култура и историја постали су пуке успомене.

"Ово је град духова, људи ходају унаоколо бледих лица и уморни су након што су прошли овај рат. Ако прошетате до старог града Газе, можете само да се сетите успомена, да вам припадне мука и обузме вас туга због толиких уништених културних и верских објеката", рекао је за британски лист Бадер Алзахарна, који живи у граду Гази упркос израелским нападима.

Унеско је потврдио штету на најмање 22 локације у граду Гази, укључујући џамије, цркве, историјске куће, универзитете, архиве и археолошко налазиште луке Антхедон, прве познате морске луке у Гази.

У недавном извештају палестинског Министарства културе о оштећењу палестинске баштине након израелског напада наводи се да је у израелском бомбардовању Газе уништено 207 зграда од културног или историјског значаја, укључујући и 25 верских објеката.

Разрушени су и древно римско гробље и ратно гробље Комонвелта, где је сахрањено више од 3.000 британских војника и војника Комонвелта након што су погинули у биткама Првог и Другог светског рата, подсећа британски лист.

"Нажалост, Израел је уништио све лепо у Гази. Израел је имао за циљ да уништи не само људе већ и гробове, инфраструктуру и историјске грађевине, желећи да искорени људски живот и културно наслеђе", рекао је за "Гардијан" Висам Насар, фотограф који је извештавао из више ратова у Гази.

image
VV inauguration
banner