Свет

Израел сравнио са земљом најстарију џамију у Гази

На месту џамије Омари је од петог века стајала византинска црква, да би она била претворена у муслиманску богомољу након арапског освајања Леванта у седмом веку
Израел сравнио са земљом најстарију џамију у Газиwww.globallookpress.com © Mahmoud Issa/Keystone Press Agency

Израелски ратни авиони бомбардовали су древну џамију Омари у Гази, а ова верска и културна знаменитост скоро је потпуно уништена, изјавила је у петак палестинска милитантна група Хамас.

На друштвеним мрежама су се појавиле слике онога што су репортери РТ-а у Гази идентификовали као Омари џамију са огромним оштећењима. Само камени минарет је остао неоштећен.

Хамас је инцидент назвао "гнусним, варварским злочином", преноси Ројтерс, и позвао УНЕСКО да заштити здања од историјске вредности у Гази.

На месту џамије Омари је од петог века стајала византинска црква, да би она била претворена у муслиманску богомољу након арапског освајања Леванта у седмом веку.

Још једна богомоља, џамија Отман бин Кашкар у граду Гази, погођена је у четвртак током ваздушних напада, саопштио је Хамас. Група је такође осудила уништавање Хамам ел Самара, турског купатила старог 1.000 година.

Палестинско министарство културе саопштило је да су израелски ратни авиони бомбардовали осам музеја од ескалације сукоба, укључујући Музеј Рафа, Музеј ел Карара и Музеј Кан Јунис, поред тога што су уништили већину делова Старог града у Гази, укључујући десетине историјских здања.

Израел је такође сравнио девет издавачких кућа и библиотека и уништио или делимично оштетио најмање 21 културни центар. У свом најновијем извештају, невладина организација "Фондација за мир" утврдила је да је 104 од 195 објеката културног наслеђа у Гази оштећено или уништено.

Више од 17.000 Палестинаца је убијено од ескалације сукоба, према подацима Министарства здравља Газе.

image