Свет

САД и Велика Британија гађале 36 циљева у Јемену, Хути обећавају одговор

Погођена су закопана складишта оружја, односно ракетни системи, лансери које су Хути користили за напад на бродове на Црвеном мору
САД и Велика Британија гађале 36 циљева у Јемену, Хути обећавају одговор© Tanjug/Cpl Samantha Drummee/Ministry of Defence via AP

У другом таласу ваздушних напада које су извели авиони САД и Велике Британије погођено је 36 циљева на 13 локација јеменских побуњеника Хута.

У нападу су учествовали амерички борбени авиони Ф/А-18 са носача авиона УСС Двајт Д. Ајзенхауер, британски борбени авиони "тајфун ФГР4" и разарачи америчке морнарице УСС Гравели и УСС Карни, који су испалили ракете томахавк из Црвеног мора, саопштено је из америчког и британског министарства одбране.

Погођена су закопана складишта оружја, односно ракетни системи, лансери које су Хути користили за напад на бродове на Црвеном мору, саопштио је Пентагон, додајући да је гађано 13 локација широм земље.

Централна команда америчке војске саопштила је да је успешно уништена противбродска крстарећа ракета која је била спремна за лансирање на бродове у Црвеном мору.

Америчке снаге су идентификовале крстарећу ракету у Јемену и утврдиле да представља непосредну претњу по војне и трговачке бродове у региону, наведено је у саопштењу, преноси Ројтерс.

"Ова колективна акција шаље јасну поруку Хутима да ће наставити да сносе даље последице ако не окончају своје илегалне нападе на међународне бродове и поморске бродове", рекао је амерички министар одбране Лојд Остин.

Хути готово свакодневно изводе ракетне или нападе дроновима на комерцијалне и војне бродове који пролазе кроз Црвено море и Аденски залив, како су навели, у знак подршке палестинској милитантној групи Хамас у рату против Израела.

Најновији удари против Хута изведени су након ваздушних напада САД у петак, 2. фебруара, на циљеве у Сирији и Ираку, као одговор на напад дроном на америчку војну базу у Јордану у прошлу недељу, у којем су погинула три војника.

Погођене локације су наводно припадале разним милицијама које подржава Иран, а који САД окривљују за напад у Јордану.

Иран, међутим, одбацује тврдњу Вашингтона да је Техеран повезан са нападом дроном.

Хути: САД и УК нас неће одвратити, одговорићемо на нападе

Јеменска побуњеничка група Хути саопштила је данас да ће одговорити на америчке и британске ваздушне нападе на њихове положаје у Јемену и да их ти удари неће "одвратити", иако је десетине њихових позиција гађано у оквиру војних акција САД и Велике Британије због напада побуњеничке групе на бродове у Црвеном мору.

Портпарол Хута, бригадни генерал Јахја Саре изјавио је да су протеклих сати амерички и британски бомбардери извели 48 удара, укључујући 14 на главни град Сану, девет на Ходеиду и 11 на Таиз, преноси јеменска агенција Саба која објављује саопштења Хута.

Напади нас неће одвратити од подршке палестинском народу у Појасу Газе и неће проћи без одговора и казне, упозорио је Саре

Хути готово свакодневно изводе ракетне или нападе дроновима на комерцијалне и војне бродове који пролазе кроз Црвено море и Аденски залив, како су навели, у знак подршке палестинској милитантној групи Хамас у рату против Израела.

Најновији удари против Хута изведени су након ваздушних напада САД у петак на циљеве у Сирији и Ираку, као одговор на напад дроном на америчку војну базу у Јордану у прошлу недељу, којем су погинула три војника.

image