Свет

Залужни није једини: Заљуљала се столица и начелнику Генералштаба Оружаних снага Украјине

Начелник Генералштаба Сергеј Шаптала биће разрешен дужности заједно са главнокомандујућим Оружаним снагама Украјине, пише "Украјинска правда". Кадровске промене се могу десити током ове недеље
Залужни није једини: Заљуљала се столица и начелнику Генералштаба Оружаних снага Украјинеwww.globallookpress.com © Ukraine Presidency

Украјински председник Владимир Зеленски размишља да, поред главнокомандујућег Оружаних снага Украјине Валерија Залужног, разреши дужности и начелника Генералштаба Оружаних снага Украјине Сергеј Шаптала, пише "Украјинска правда". 

"Украјинској правди" је ову информацију потврдило више обавештених саговорника у председничком тиму и војним круговима.

"Шаптала ће ипак напустити Генералштаб. Све остало је неизвесно", рекао је један саговорник портала истичући да је то "већ решено питање" и да се кадровске промене могу десити током ове недеље. 

Залужни је на Фејсбуку објавио фотографију са Шапталом уз опис: "Биће нам веома тешко, али се барем никада нећемо стидети. Срећан сам што сте у овом животу и у рату били уз мене, особа за коју је Украјина заиста изнад свега".

Залужни је други пут за недељу дана поделио фотографију са начелником Генералштаба. Последњи пут је то учињено 30. јануара – јутро након што је у медијима објављена информација о оставци главнокомандујућег. 

Раније је украјинска влада обавестила је Белу кућу да планира да смени начелника Генералштаба Оружаних снага Украјине Валерија Залужног, рекла су два неименована добро обавештена извора за Ројтерс.

Извор близак канцеларији украјинског председника рекао је да се Зеленски и Залужни нису сагласили у вези са новим таласом мобилизације и да се председник противи предлогу начелника да буде мобилисано 500.000 војника.

"Вашингтон пост" је први објавио да је Украјина обавестила Белу кућу о плану за смену Залужног, након несугласица Залужног и Зеленског у вези са војном стратегијом и другим питањима након што украјинска контраофанзива прошле године није дала очекиване резултате.

image