Свет

Има ли краја спекулацијама: Зеленски обавестио Белу кућу да ће отпустити Залужног

Декрет о смењивању Валерија Залужног очекује се до краја ове недеље
Има ли краја спекулацијама: Зеленски обавестио Белу кућу да ће отпустити Залужног© Alexey Furman / Stringer

Нагађања око евентуалне смене главнокомандујућег Оружаних снага Украјине Валерија Залужног се настављају, овог пута директно из кабинета првог човека те државе – Владимира Зеленског.

Како пише "Вашингтон пост", а преноси "Риа Новости", из Владе Украјине у Белу кућу стигло је обавештење о томе да је председник Зеленски одлучио да смени главног команданта украјинских снага. Баш како је јуче најављивао амерички Си-Ен-Ен.

Овог пута, "Вашингтон пост" наводи да САД није подржао одлуку Кијева, али је није ни оспорио.

"Влада Украјине је обавестила Белу кућу да је Зеленски одлучио да отпусти Залужног", наводи лист позивајући се на изворе.

Према њима, Зеленски би могао да одложи спровођење свог плана, али је мало вероватно да ће то учинити.

Нешто раније, британски лист "Фајненшел тајмс", написао је да се 29. јануара Зеленски, који је био у сукобу са главнокомандујућим, састао са Залужним и позвао га да добровољно поднесе оставку и преузме место саветника.

Магазин "Економист" је пак тврдио да је генералу понуђено место секретара Савета за националну безбедност и одбрану, али је он то одбио.

"Економист" је такође објавио да је начелник Главне обавештајне управе Министарства одбране Украјине, Кирил Буданов, номинован за место Залужног, али је и он у последњем тренутку ту понуду, наводно одбио.

Како преноси Си-Ен-Ен, декрет о смењивању Залужног очекује се до краја ове недеље.

image