Свет

Зеленски затражио од парламента продужетак ванредног стања и опште мобилизације

Украјински парламент је последњи пут продужио ванредно стање и мобилизацију у новембру 2023. до 14. фебруара 2024.
Зеленски затражио од парламента продужетак ванредног стања и опште мобилизацијеwww.globallookpress.com © © President Of Ukraine

Председник Украјине Владимир Зеленски затражио је од украјинског парламента да продужи ванредно стање и општу мобилизацију за још 90 дана.

Зеленски је први пут прогласио ванредно стање и општу мобилизацију 24. фебруара 2022. године када је Русија започела Специјалну војну операцију у Украјини и од тада је ова мера више пута продужавана, преноси лондонски "Гардијан".

Украјински парламент је последњи пут продужио ванредно стање и мобилизацију у новембру 2023. до 14. фебруара 2024. године, а усвајањем захтева Зеленског ове две мере биле би додатно продужене до 14. маја.

Посланик Јарослав Железњак подсетио је да ће украјински парламент десети пут гласати о ванредном стању од почетка сукоба.

Ванредним стањем је прописано да се свим украјинским мушкарцима старости између 18 и 60 година, уз неке изузетке, не дозвољава да напусте земљу јер могу бити позвани у војну службу.

image