Свет

Украјинци захтевају од Европљана: Вратите нам наше избеглице

Власти у Кијеву по сваку цену желе да врате Украјинце који су избегли у земље Европске уније
Украјинци захтевају од Европљана: Вратите нам наше избеглице© Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Украјина је започела разговоре са представницима Европске уније о реформи имиграционих прописа тог блока, а од Брисела су затражили да подстакне украјинске држављане да се врате у своју земљу порекла "како би ојачали њену економију", пише "Политико".

Милиони Украјинаца су напустили ту земљу у недељама након почетка руске војне операције у фебруару 2022, пошто је ЕУ тада драстично ублажила услове за улазак на територију њених држава чланица.

Како наводи "Политико", око 4,2 милиона Украјинаца искористило је могућност уласка у ЕУ користећи ту директиву, која ће остати на снази до марта 2025. године.

Ипак, украјинске власти од Брисела сада траже да "подстакне" Украјинце да се врате кући, а председник те земље Владимир Зеленски је у децембру рекао да је њиховој војсци након неуспешне контраофанзиве потребно 500.000 нових регрута како би попунили новонастале рупе.

Украјински закон о ванредном стању забрањује мушкарцима између 18 и 60 година да напусте земљу, али се процењује да око 18 одсто украјинских избеглица у ЕУ чине мушкарци који спадају у ту старосну категорију, показују подаци Еуростата.

Саветник Зеленског Сергеј Лешченко је у интервјуу за један швајцарски лист рекао да "верује да би државе домаћини требало да престану да пружају подршку избеглицама, како би се оне братиле у своју домовину".

Он је у изјави за "Политико" покушао да се дистанцира од својих коментара, наводећи да су то његови "лични ставови", а не позиција председничке администрације.

"Али мислим да се моји ставови поклапају са ставовима многих Украјинаца који сада живе у Украјини, као и многих државних званичника, који су забринути због економске стабилности Украјине", додао је он.

Иако Кијев није упутио званичан захтев ЕУ за подстицање повратка избеглица, дипломате из тог блока су рекле да је било притиска са украјинске стране да се пооштре будућа имиграциона правила, како би се људи вратили.

Украјинска влада је недавно предложила контроверзни Закон о мобилизацији, који предвиђа смањење старосне границе за мобилизацију са 27 на 25 година. Украјински министар одбране Рустем Умеров је рекао да је тај закон "неопходан за заштиту наше државе", те да би он требало да буде одобрен "што пре".

Европске дипломате очекују да ће украјински притисак порасти након што тај закон буде усвојен, наводи "Политико".

Европски министри за миграције у четвртак ће разговарати о "алтернативним путевима" за милионе украјинских тражилаца азила. Ако блок одлучи да украјинске избеглице могу да остану све док траје сукоб, они Европској комисији могу дати задатак да успостави нови систем.

Портпарол Европске комисије је објавио да је "ЕУ спремна да помогне Украјину и све оне који беже од руских бомби колико буде потребно".

image