Свет

"Њујорк тајмс": У Украјини више нема добровољаца за фронт

Нико у украјинској влади, као ни у украјинском војном руководству не жели да преузме одговорност за масовну мобилизацију, истиче лист
"Њујорк тајмс": У Украјини више нема добровољаца за фронтwww.globallookpress.com © Alex Chan Tsz Yuk/Keystone Press Agency

Док је у почетку украјинског сукоба на десетине хиљада Украјинаца, обузетих патриотизмом, одлучило добровољно да се прикључи Оружаним снагама Украјине, сада, после две године крвавих сукоба, све више мушкараца у тој земљи избегава војни рок, а све су чешћи и апели за демобилизацију војника с прве линије фронта, пише "Њујорк тајмс".

Најочигледније промену расположења у друштву одражавају жестоке дебате о нацрту закона о новим правилима мобилизације.

Документ је поднет на разматрање парламенту у децембру, али је под хитно послат на дораду.

Процес пријема у армију све чешће изазива незадовољство у украјинском друштву, пошто је све агресивнији и обојен корупцијом.

Нико у украјинској влади, као ни у украјинском војном руководству не жели да преузме одговорност за масовну мобилизацију, истиче лист.

Питање попуњавања редова Оружаних снага Украјине је притом, како наводи лист, један од мноштва проблема с којима се суочава кијевски режим, а у последњих неколико месеци је и горући.

Украјинска војска трпи велике губитке, а напори да се обнове снаге на првој линији фронта су отежани.

Чак и војници на фронту скрећу пажњу на то да се број нових војника, као и њихов квалитет, све осетније смањују, закључује аутор чланка.

image