Свет

Шарл Мишел у "стању дубоког шока": Без помоћи ЕУ, Украјинци ће се борити воденим пиштољима

Шокиран сам позивима на мир у Украјини и перспективом да Крим и Луганск остану део руске територије, казао је председник Европског савета
Шарл Мишел у "стању дубоког шока": Без помоћи ЕУ, Украјинци ће се борити воденим пиштољима© Nik Oiko/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Без помоћи Европске уније, Украјина ће морати да се бори воденим пиштољима, изјавио је председник Европског савета Шарл Мишел на пленарној седници Европског парламента.

"Био сам запањен слушајући предлоге представника екстремних левих снага, који су изразили сумњу у потребу испоруке оружја Украјини. Шта желите? Да се ​​Украјина брани воденим пиштољима, разговорима? Да ли је то оно што желите?", огорчено је упитао Мишел.

Председник Европског савета је истакао да је испорука оружја Украјини "морална дужност Европе као и сваког Европљанина према будућим генерацијама".

Он је признао да је шокиран позивима на мир у Украјини и перспективом да Крим и Луганск остану део руске територије.

"Упао сам у стање дубоког шока када говоре о Луганску као о територији Русије. Територијални интегритет потврђује да је Луганск Украјина, да је Крим Украјина. Све остале изјаве су шокантне", додао је.

Он је раније рекао да је "сваки евро потрошен на Украјину улагање у безбедност ЕУ".

Подсетимо, ЕУ одобрила је дугорочни програм буџетске помоћи Украјини у вредности од 50 милијарди евра, а Шарл Мишел је објавио да је свих 27 европских лидера постигло договор.

image
VV inauguration
banner