Свет

Сијарто: Већина ЕУ је у стању ратне психозе, спремни смо на компромис о финансирању Украјине

Не сматрамо да је издвајање милијарди евра за наставак рата добар предлог, поручио је шеф мађарске дипломатије
Сијарто: Већина ЕУ је у стању ратне психозе, спремни смо на компромис о финансирању Украјинеwww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov/Global Look Press

Мађарска влада спремна је на компромисан договор са Европском унијом о финансирању Украјине у износу од 50 милијарди евра из заједничког буџета блока, у току наредне четири године, изјавио је данас министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто.

Сијарто је поручио да Мађарска остаје уверена да сукоб у Украјини није могуће решити војном силом и додао да се Будимпешта и даље противи директном слању наоружања Украјини, преноси ТАСС.

"Управо зато не сматрамо да је издвајање милијарди евра за наставак рата добар предлог, али разумемо да је већина држава чланица ЕУ у стању ратне психозе. Због тога, компромисно решење може се наћи ако се одлука о издвајању средстава за Украјину из буџета ЕУ усваја на годишњем нивоу, уз поштовање принципа једногласности", рекао је Сијарто.

Подсетимо, "Фајненшел тајмс" је, позивајући се на стратешки документ ЕУ званичника, претходно известио да ће блок ће саботирати економију Мађарске ако премијер Виктор Орбан настави да блокира помоћ Украјини.

Троје дипломата ЕУ изјавило је за "Фајненшел тајмс" да многе земље подржавају план. "То је уцена", објаснио је један од њих.

Мађарски министар за ЕУ Јанош Бока је затим поручио да Будимпешта неће "попустити под притисцима" и да "не успоставља везу између подршке Украјини и приступа фондовима ЕУ и одбија друге стране које то чине".

image