Свет

Русија извела масовни ракетни напад: Широм Украјине одјекују експлозије, букте пожари и нема струје

Под ударом руских снага су се нашле Дњепропетровска, Запорошка, Черниговска, Херсонска и Полтавска област, регион Одесе, руска тактичка авијација је примећена изнад подручја Црног мора
Русија извела масовни ракетни напад: Широм Украјине одјекују експлозије, букте пожари и нема струјеGetty © Libkos

Украјина се ноћас нашла на удару руских снага, проглашена је ваздушна опасност широм земље, а Кијевљани су се нашли под посебно јаким нападом. Како је саопштило Ваздухопловство Оружаних снага Украјине, Русија је користила разна средства – дронове, крстареће, балистичке и противваздухопловне ракете.

Према њиховим информацијама, на удару су се нашле Дњепропетровска, Запорошка, Черниговска, Херсонска и Полтавска област, регион Одесе, а руска тактичка авијација је примећена и изнад подручја Црног мора.

Експлозије у Украјини не престају од раног јутра, део земље је без струје, јавља "Цариград".

У Кијеву су се активирали системи ПВО и неколико експлозија је одјекнуло градом, рекао је градоначелник украјинске престонице Виталиј Кличко, упозоривши грађане да не напуштају склоништа док траје знак за ваздушну опасност. 

Повређено је 13 особа, оштећена су два високонапонска вода и топловод, а без струје је лева обала Дњепра, додао је Кличко. У Голосејевском округу Кијева, према прелиминарним подацима које је објавио Кличко, дошло је до пожара у стамбеној згради, запалило се неколико аутомобила у једној сервисној станици. А како је саопштила кијевска војна управа, једна особа је рањена и оштећена је електрична мрежа. 

Слична ситуација је и у Харкову где је, према речима начелника војне управе Харковске области Олега Синегубова, Русија употребила ракете С-300 – погођен је Слободски округ града, оштећена је нестамбена инфраструктура, жена стара 52 године задобила је лакше повреде и није хоспитализована.

Руске трупе су дроновима и ракетама нанеле удар и на Николајев, рекао је начелник Николајевске области Виталиј Ким. Оштећено је око 20 стамбених објеката, избио је пожар на делу подземног гасовода и оштећена је техничка конструкција, прецизирао је Ким. Градоначелник Николајева Александар Сенкевич је појаснио да су погођене куће у граду остале без кровова, а осим гасовода, оштећен је и водовод.  

Руско Министарство одбране још није објавило саопштење о дејствима руске војске у претходна 24 сата, што ради на дневном нивоу.

image