Свет

Глумица тужи "Дизни" и "Лукасфилм" због отказа, помаже јој Маск

"Прогањали су ме због свега што сам објавила и свега што сам лајковала јер то није било у складу с прихватљивим наративом тог времена", прецизирала је звезда серије "Мандалорац"
Глумица тужи "Дизни" и "Лукасфилм" због отказа, помаже јој МаскGetty © Photo by Frazer Harrison/Getty Images for Relativity Media

Глумица и бивши борац у борилачким вештинама Џина Карано објавила је на Иксу да је поднела тужбу против компанија "Волт Дизни" и "Лукасфилм", истичући да јој је милијардер Илон Маск помогао у судском процесу.

Америчка глумица која је остварила запажену улогу у серији "Мандалорац" у тужби тврди да су је поменуте филмске куће лажно оптужиле за нетолеранцију. Наиме, у фебруару 2021. "Лукасфилм" ју је отпустио због њене објаве на Инстаграму, где је наводно упоредила САД с нацистичком Немачком и републиканце са Јеврејима.

Компанија је тада саопштила да постови Каранове на друштвеним мрежама омаловажавају људе због њиховог културног и верског идентитета, те додала да је то "одвратно и неприхватљиво".

У тужби поднетој федералном суду у Калифорнији глумица тражи надокнаду од "Лукасфилма", и то најмање 75.000 долара за емоционалну штету и губитак милиона долара прихода.

У посту на Иксу Каранова је истакла и да јој та друштвена платформа у власништву Илона Маска помаже у покривању трошкова судског поступка.

"Желела бих да изразим своју најдубљу захвалност Илону Маску и Иксу што су ми дали прилику да изнесем свој случај на видело", написала је глумица.

Такође, у овој објави Џина Карано је негирала да су њени ранији постови контроверзни, те истакла да су је бивши послодавци напали у оквиру "кампање клеветања и малтретирања" која је имала за циљ да од ње направи "пример".

"Истина је да су ме прогањали због свега што сам објавила и свега што сам лајковала јер то није било у складу с прихватљивим наративом тог времена. Моје речи су стално извртане не би ли ме демонизовали и дехуманизовали као десничарског екстремисту. Када почну да раде, уметници се не одричу права која имају као амерички грађани", појаснила је она.

Маск је подржао тужбу, позивајући више људи да се придруже иницијативи.

"Јавите нам ако желите да се придружите тужби против ′Дизнија′", објавио је власник Икса и Тесле.

Руководилац пословних операција у "Иксу" Џо Бенарок изјавио је за "Холивуд репортер" да компанија финансијски подржава тужбу у знак посвећености слободи изражавања, што ће пак глумици помоћи да избори право да ради без застрашивања, узнемиравања или дискриминације.

image
VV inauguration
banner