Култура

Критичари против кладионица: Ко ће добити Оскаре

Иако номинован у чак 13 категорија, укључујући и оне најважније – најбољи филм, режију, главног глумца, споредног глумца и глумицу, "Опенхајмеру" ће потенцијално измаћи признање за најбоље филмско остварење у прошлој години, али и за најбољег глумца, јер Пол Ђамати из "Холдоверса" засад има предност у односу на Килијана Марфија
Критичари против кладионица: Ко ће добити Оскаре© Tanjug/Photo by Matt Sayles/Invision/AP, File

Пошто су објављене номинације за награде Америчке филмске академије, популарног Оскара, чија додела је, по 96. пут, заказана за 10. март, може се констатовати да углавном није било изненађења, те да се очекује да их неће бити ни при проглашењу лауреата.

Како се наслућивало, након доделе Златних глобуса, који по правилу представљају репер за будуће добитнике Оскара, у номинацијама доминира историјска драма о оцу атомске бомбе режисера и сценаристе Кристофера Нолана "Опенхајмер", која је кандидована за најпрестижније америчко филмско признање у чак 13 категорија, укључујући и оне најважније – најбољи филм, режију, главног глумца, споредног глумца и глумицу.

Имајући у виду број номинација и доминацију овог филма током прошле године, али и досад освојене награде – Златни глобус, Критикс чојс, те номинације за БАФТА – "Опенхајмер" ће потенцијално бити један од најнаграђиванијих добитника Оскара још од "Милионера са улице" (2008) који је освојио осам статуа.

Ипак, како примећује критичар "Гардијана" Питер Бредшо, Оскар за најбољи филм можда не оде Нолановом остварењу. Подељеност наклоности између "Опенхајмера", "Јадних створења", "Барби" и "Холдоверса", отвара могућност филму на страном језику, као што се десило с јужнокорејским "Паразитом" 2020. године. Сада је то филм "Прошли животи" Селин Сонг, прича о романси из детињства која се поново отвара у одраслом добу.

Бредшо сматра да се подједнаке шансе указују и судској драми "Анатомији пада" француске редитељке Жистин Трије, која је већ освојила награду за најбољи европски филм године, али и застрашујућој причи о Холокаусту, која је снимљена без сцена насиља, Џонатана Глејзера "Зона интереса".

Угледни часопис "Варајети", али и "Холивуд репортер" прогнозирају тријумф "Опенхајмера" у категорији најбољи филм, али и најбоља режија, што би Кристоферу Нолану, који је досад номинован осам пута (за најбољи филм, режију, сценарио), по речима "Гардијановог" критичара, готово сигурно донело првог Оскара.

Међутим, премда је на то указао поменути Златни глобус, као изненађење тумачи се то што се редитељка "Барби" (осам номинација, па и за најбољи филм) Грета Гервик није нашла у конкуренцији за најбољу режију, али се ни Маргот Роби, из истог филма, не такмичи за најбољу главну глумицу.

За "Опенхајмером" следе "Јадна створења" Јоргоса Лантимоса, са 11 номинација – такође, како је већ поменуто, за најбољи филм, режију, али и за најбољу главну глумицу и споредног глумца – те "Убиства под цветним месецом" Мартина Скорсезеа с 10 номинација – укључујући за најбољи филм, режију, најбољу женску улогу, најбољег споредног глумца, али не и за главног глумца Леонарда Дикаприја.

Што се тиче Оскара за најбољег главног глумца, предвиђа се да је Пол Ђамати ("Холдоверс") у роли учитеља у интернату ипак фаворит испред Килијана Марфија ("Опенхајмер") у улози вође пројекта Менхетн – обојица су награђени Златним глобусом. У конкуренцији су и Бредли Купер ("Маестро"), Колман Доминго ("Растин") и Џефри Рајт ("Америчка фикција").

У конкуренцији за најбољу главну глумицу биће тесно између Еме Стоун ("Јадна створења") и звезде "Убице цветног месеца" Лили Гледстон, прве Индијанке која се такмичи за Оскара. Ипак, "Гардијан" указује на то да би златна статуа коначно могла отићи у руке Анет Бенинг ("Nyad"), којој је ово пета номинација јер Академија воли биографске приче о људима који превазилазе све препреке.

С освојеним Златним глобусом, Критикс чојс наградом и две раније номинације, Роберт Дауни Џуниор је фаворит за Оскара за најбољег споредног глумца, односно да "Опенхајмеру" донесе још једно престижно признање. По квалитету глумачког остварења прети му Марк Руфало, којег су пак заобишле номинације за награде САГ и БАФТА, па би било изненађење уколико би тријумфовао.

Најбоља споредна глумица биће, како "Холивуд репортер", "Гардијан" и "Варајети" прогнозирају, и опет имајући у виду Златни глобус, Давајн Џој Рандолф за улогу у "Холдоверсима". Поменимо и да се у овој категорији нашла и глумица Америка Ферера за ролу у филму "Барби", што је изненађење ако се узме у обзир да није номинована за Златног глобуса.

Вредан помена је и Оскар за најбољи страни филм – у тој категорији критика издваја горепоменуту британску "Зону интереса" иначе номиновану у пет категорија (па и за најбољи филм и најбољу режију).

Премда засад делује да су поједини добитници сигурни, много тога се може догодити у наредних седам недеља док се коверте с именима добитника не отворе.

image
VV inauguration
banner