Свет

Избори у Азербејџану: Председник Илхам Алијев убедљиво до петог мандата

Уврежено је мишљење да је Алијевом тријумфу допринела велика популарност након што је Баку поново успоставио контролу над регионом Нагорно Карабах
Избори у Азербејџану: Председник Илхам Алијев убедљиво до петог мандата© Tanjug/Vugar Amrullaev/Azerbaijan State News Agency AZERTAC via AP

Председник Азербејџана Илхам Алијев убедљиво је освојио пети мандат на председничким изборима који су одржани данас, показују излазне анкете, али и досад обрађени гласачки листићи.

Централна изборна комисија Азербејџана саопштила је да након обраде 55 одсто бирачких места Алијев води са 92,1 одсто освојених гласова.

Према анкети агенције "Оракл адвајзори груп", спроведеној међу 63.000 људи, Алијев је освојио 93,9 одсто гласова, док лист "Азерњуз" пише да је излазност била 76,73 одсто.

Аналитичари сматрају да је популарност Алијева достигла врхунац након што је поново успоставио контролу Бакуа над спорним регионом Нагорно Карабах, пренела је агенција ТАСС.

Превремени председнички избори у Азербејџану одржани су на основу указа који је 7. децембра потписао председник Алијев; редовни избори су били предвиђени за октобар 2025, док су претходни председнички избори одржани у априлу 2018. године.

Према азербејџанском законодавству, председник Републике се бира на мандат од седам година.

Председник Србије Александар Вучић честитао је победу Алијеву.

"Честитам драгом пријатељу Илхаму Алијеву на убедљивој победи на председничким изборима у Азербејџану. Сигуран сам да ћете и даље одлучно и мудро водити земљу ка просперитету и напретку, а да ћемо заједно наставити путем јачања пријатељства и сарадње наше две државе и народа", написао је Вучић на  Иксу.

image
VV inauguration
banner