Србија и Балкан

Шта су представници српског и азербејџанског министарства одбране потписали у Бакуу?

Главна тема разговора била је тренутна ситуација и перспектива развоја војне сарадње између Србије и Азербејџана, а размењени су и ставови о темама од заједничког интереса
Шта су представници српског и азербејџанског министарства одбране потписали у Бакуу?© Министарство одбране Азербејџана

Представници Министарства одбране Републике Србије и Азербејџана су првог фебруара одржали билатералне разговоре везане за војну сарадњу двеју земаља. Састанак је одржан у Бакуу, у просторијама Одсека за међународну војну сарадњу азербејџанског Министарства одбране. 

Главна тема разговора била је тренутна ситуација и перспектива развоја војне сарадње између Азербејџана и Србије, а размењени су и ставови о темама од заједничког интереса.

По завршетку састанка, министарства одбране две држава потписала су документ означен као план за билатералну војну сарадњу за 2024. годину, чија садржина за сада није позната јавности.

Шта је могло бити предмет састанка у Бакуу?

Иако за сада нема званичних информација о чему су представници две државе разговарали, треба подсетити да је још у првој половини децембра председник Србије Александар Вучић најавио да ће са "пријатељском нацијом" бити потписан уговор о испоруци 48 самоходних хаубица "нора" Б-52.

Председник Србије је ово потврдио и током посете председника Азербејџана Илхама Алијева, а вредност уговора процењује се на око 311 милиона евра, односно око 339 милиона долара.

Стога се са великом сигурношћу може претпоставити да поменути документ који је јуче потписан у Бакуу, обухвата и уговор о куповини српских хаубица.

Ово мишљење дели и уредник ТВ Фронт, Андреј Млакар који је поводом питања садржине потписаног плана о билатералној сарадњи за РТ Балкан изјавио:

"Највероватније се ради о хаубицама – 'нора' Б-52, а овај документ представља потврду договорене испоруке. За сада не постоје информације да је договорена испорука неких других средстава."

Наш саговорник додаје и да је "приоритет домаће одбрамбене индустрије сада преусмерен на производњу за потребе наше војске како би се попунили капацитети", због чега је мало вероватно да ће се још нешто извозити у блиској будућности.

Како наводи Млакар, раније су постојале гласине да је Азербејџан заинтересован за куповину оклопних транспортера српске производње "лазар", и то варијанте 3М (модернизовани).

Подсећања ради, 30. јануара током обиласка статичког приказа наоружања Војске Србије на Топчидеру, председник Србије изјавио је да су "за набавку 'лазара' 3 посебно заинтересовани инострани купци".

Ипак, мало је вероватно да је током јучерашњег састанка договорена куповина ових возила управо због процеса опремања јединица Војске Србије, међутим ту опцију не треба искључити за неки наредни период.

Такође, постоји могућност да је током састанка разговарано и о сегменту беспосадних платформи, будући да је Азербејџан током последњих сукоба са Јерменијом употребом турских "бајрактара" нанео огромну штету противничким снагама.

Иако је готово сигурно да Србија неће куповати турске беспилотне летелице, што због њиховог дебакла у Украјини, што због чињенице да Анкара активно наоружава тзв. КБС овом платформом, могуће је да ће сарадња са Азербејџаном укључивати размену искустава, које су војници ове земље стекли током пилотирања беспосадним ваздухопловима.

image