Свет

Турски председник упоредио израелски напад на Газу са злочинима нациста

Верски објекти, школе, болнице и целокупна цивилна инфраструктура су на мети израелских напада који се могу упоредити са нацистичким зверствима, рекао је Ердоган у Истанбулу
Турски председник упоредио израелски напад на Газу са злочинима нациста© Tanjug/AP Photo/Denes Erdos

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган сматра да је израелско бомбардовање Појаса Газе упоредиво са нацистичким злочинима почињеним током Другог светског рата.

"Пред очима целог света, Израел, његове окупационе снаге убијају Палестинце, углавном жене и децу. Хиљаде наше палестинске браће је мучено до смрти. Више од 67.000 невиних Палестинаца је рањено у израелским ударима усмереним на цивилно становништво. Верски објекти, школе, болнице и целокупна цивилна инфраструктура су на мети израелских напада који се могу упоредити са нацистичким зверствима", рекао је Ердоган у обраћању учесницима омладинског форума Организације исламске сарадње у Истанбулу.

Према речима турског лидера, његова земља и друге муслиманске државе не штеде напоре да скрену пажњу светској заједници на израелске злочине против човечности и њихово кршење правила ратовања.

"Настављамо са дипломатским напорима да осигурамо да исламске земље реагују и делују заједно против израелског угњетавања у Гази. Наставићемо нашу борбу све док се не створи независна, суверена и територијално целовита палестинска држава унутар граница из 1967. године са главним градом у источном Јерусалиму". рекао је Ердоган.

Министар спољних послова Турске Хакан Фидан је оценио да је светска заједница "или ћутала или подржавала масакр у Појасу Газе, што значи да међународно право више не постоји".

Он је такође нагласио да оно што се дешава у Гази "није локални рат" и да ће овај рат "утицати на цео свет" ако се непријатељства наставе и ситуација не буде решена по принципу две државе. Такође је позвао на "непосредан дипломатски притисак на Израел".

image