Свет

Лавров: Газа је трагедија којој се не назире крај, САД блокирају све напоре да се заустави покољ

Процене тренутне ситуације у Појасу Газе показују да је мало вероватно да ће тамошња земља икада бити погодна за живот, поручио је руски дипломата
Лавров: Газа је трагедија којој се не назире крај, САД блокирају све напоре да се заустави покољ© Tanjug/AP Photo/Yuki Iwamura

Универзални морал захтева хитне мере за прекид ватре и патње људи у Палестини, поручио је данас министар спољних послова Русије Сергеј Лавров на седници Савета безбедности УН посвећеној Блиском истоку.

"Исто тако, потребни су кораци за спречавање даље дестабилизације ситуације у другим деловима Блиског истока. Савет безбедности до сада није успео да пружи адекватан одговор на овај заиста судбоносни изазов. Разлог је познат, он лежи у ставу САД које блокирају све иницијативе за заустављање крвопролића на окупираним територијама", објаснио је Лавров.

"Процене тренутне ситуације у Појасу Газе показују да је мало вероватно да ће тамошња земља икада бити погодна за живот", рекао је Лавров и прокоментарисао да је "сналажљивост" америчке дипломатије по питању палестинско-израелског сукоба забрињавајућа.

Он је појаснио  да Вашингтон или ставља вето на резолуције о прекиду ватре или позива на смањење интензитета борбених дејстава у Гази.

"Јасно је да то даје одрешене руке за наставак колективног кажњавања Палестинаца", оценио је Лавров.

Лавров је рекао да је северни део Појаса Газе скоро потпуно уништен и ненасељив. Ризик од епидемија нагло повећан, канализација је уништена, део пољопривредног земљишта никада неће бити обновљен.

"Присилно пресељавање Палестинаца из Газе није прихватљиво ни под којим околностима", поручио је руски дипломата. "Ситуација у Гази је права људска трагедија, којој се крај не назире".

Он је додао да је Русија послала стотине тона хуманитарне помоћи у Појас Газе и подржава запослене у агенцији УН који тамо раде. Такође је поручио да је потребно зауставити израелско насиље на Западној обали.

Палестинско-израелски сукоб је већ дао опасне метастазе у региону под штетним утицајем САД. Америка блокира све напоре УН да зауставе крвопролиће у Гази и даје одрешене руке за "колективно кажњавање Палестинаца", рекао је Лавров.

САД покушавају да развију повољне параметре за блискоисточно решење пред председничке изборе, рекао је Лавров.

"Не бих волео да се Вашингтон поново ослања на своју наводно ефикасну, а заправо апсолутно промашену билатералну дипломатију, надајући се да ће некако решити повољне параметре блискоисточног решења пре новембарских избора и нимало не марећи за дугорочну последице", рекао је он.

"Савет безбедности мора да испуни свој мандат и да позове на прекид ватре, иначе нема гаранције да се непријатељства неће наставити са новом снагом", рекао је Лавров. Све приче о будућности Газе без моменталног прекида ватре су бескорисне, поручио је.

"Неуспех нашег Савета (безбедности УН) да предузме свеобухватне мере значи да је тренутна ескалација сукоба у Палестини метастазирала по целом региону, опет не без катастрофалног учешћа Сједињених Америчких Држава и њихових савезника, чије војно присуство на Блиском истоку, као и у другим деловима евроазијског континента, ствара нове неприхватљиве ризике за међународну безбедност", рекао је министар.

Он је додао да је "још један кључни фактор неповредивост формуле две државе за палестинско-израелско решење и императив њене брзе примене", као и да је Русија узнемирена изјавама израелског руководства које доводи у питање формулу две државе за решавање сукоба.

Лавров позвао на пуштање свих притворених лица у Гази, без обзира на националност.

"За разлику од неких западних колега који проповедају двоструке стандарде, ми не делимо екстремисте на добре и лоше, на пријатеље и непријатеље. Инсистирамо на ослобађању свих заробљеника у Гази, без обзира на њихову националност и порекло", рекао је он.

Русија предлаже сазивање консултација на министарском нивоу како би се развили кораци за обнављање палестинског јединства и позива "да се не одлаже за боља времена" стварање палестинске државе, рекао је Лавров.

"Немогуће је сахранити одлуке Савета безбедности УН о стварању палестинске државе, као што су то учинили са споразумима из Минска", додао је он, алудирајући на споразуме Русије, НАТО и Украјине које су Кијев и Запад прекршили.

image