Свет

Сијарто о саботажи "Северног тока": То је терористички напад

Прошло је стотине дана и даље нема озбиљне истраге, никакви детаљи нису објављени. Сматрам да је то неприхватиљво, рекао је министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто
Сијарто о саботажи "Северног тока": То је терористички нападGetty © Swedish Coast Guard

Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто изјавио је да озбиљна истрага поводом саботаже гасовода "Северни ток" и даље није спроведена, те је оценио да је то неприхватљиво. 

"Будимпешта позива власти, и државне и међународне, да се озбиљно позабаве овим питањем", саопштио је Сијарто коментаришући одлуку Шведске да обустави истрагу.

Шведски тужилац Матс Јунгвист је у среду 7. фебруара саопштио да се истрага поводом експлозија на гасоводима "Северни ток" и "Северни ток 2" обуставља, јер не потпада под надлежност шведске државе и најавио да ће Немачка наставити са истрагом.

"Прошло је стотине дана и даље нема озбиљне истраге, никакви детаљи нису обављени. Сматрам да је то неприхватиљво", рекао је Сијарто, па је истакао:

"Ово је био терористички напад на инфраструктуру од стратешког значаја по Европу. Напад на наше безбедно снабдевање енергијом, и представља стратешко и питање европске безбедности."

Подсећања ради, експлозије на два руска гасовода за транспорт гаса до Европе – "Северни ток" и "Северни ток 2" – догодиле су се 26. септембра 2022. године. Немачка, Данска и Шведска нису искључиле саботажу као могући узрок, док је Руска Федерација овај догађај означила као терористички напад.

image