Свет

Расте параноја: Ако руска војска нападне, Естонци ће је чекати у бункерима

Балтичке земље су уверене да им предстоји рат са Москвом и већ су почеле да конструишу прва подземна утврђења
Расте параноја: Ако руска војска нападне, Естонци ће је чекати у бункерима© Sean Gallup/Getty Images

Балтичке државе увелико се спремају за рат са Русијом, па су тако министри одбране Летоније, Литваније и Естоније недавно договорили изградњу широке мреже граничних утврђења, не би ли тако спречили продирање руске војске.

Око 340 километара естонске границе са Русијом је непроходно захваљујући великим шумама и мочварама, а остатак ова држава планира да заштити изградњом око 600 бункера.

"Рат у Украјини је показао да је враћање већ освојених територија изузетно тешко и да има високу цену и кад је реч о људским животима, врему и материјалним ресурсима", каже подсекретарка за борбену готовост у министарству одбране ове земље Сузан Лилевали, а преноси "Њузвик".

Пројекат је вредан 60 милиона евра, прототипи се конструишу а тестирање ће почети ове године. Естонија жели да први бункери буду постављени почетком 2025.

Бункери ће имати око 35 квадратних метара и биће дизајнирани да држе по 10 војника, плус сву опрему. Они ће бити дизајнирани да војници „живе у њима“ током одређеног периода и да им "пруже заштиту од непријатељских артиљеријских граната", како кажу естонски званичници.

"Упоришта" ће чинити неколико мањих бункера груписаних заједно. У случају рата, експлозивне направе, друге препреке и електронски сензори ће се користити за подршку одбрамбеним операцијама.

Естонска утврђења биће груписана око граничних прелаза Нарва на северу и Виру на југу, док Чудско језеро, које чини већи део границе са Русијом, Естонцима, према писању "Њузвика", омогућава огромну одбрамбену баријеру.

Литванија ће се посебно фокусирати на Сувалки јаз. Овај танки појас земље протеже се између Белорусије и Калињинграда, а њеном евентулалном "окупацијом" Русија би изоловала балтичке државе од Пољске и њихових других европских савезника на западу.

"Видели смо различите процене колико брзо Русија може да обнови своју војску и ми треба да мудро искористимо ово време. Дошли смо до закључка да је време да извршимо све потребне припреме“" каже Лилевали.

image