Свет

Литванија добила по ушима: Америка осудила величање нациста

Америчка министарка противи се пракси Литваније да одаје почаст починиоцима Холокауста
Литванија добила по ушима: Америка осудила величање нацистаwww.globallookpress.com © Rod Lamkey - Cnp/Keystone Press Agency

У Литванији не би требало да буде места за било какво величање починилаца Холокауста, посебно због тренутног пораста антисемитизма у свету, поручила је новоименована америчка амбасадорка Кари Мекдоналд, осуђујући одавање почасти нацистима које модерна Литванија покушава да представи као борце за слободу.

"Балтик њуз сервис" од амбасадорке је, наиме, затражио да прокоментарише постављање споменика војном официру Јуозасу Крикштапонису, оптуженом за масовна убиства Јевреја и других цивила у име нацистичке Немачке.

"Наставићу да оштро говорим против величања појединаца за које је познато и документовано да су учествовали у Холокаусту", рекла је амбасадорка која је у Вилњус допутовала прошлог месеца.

Такву праксу она је оценила као инхерентно антисемитску и самим тим за њу лично важну, будући да је њена претходна улога у Стејт департменту укључивала вођење Канцеларије за борбу против антисемитизма.

Крикштапонис је служио у литванској војсци када су балтичке државе окупирали нацисти 1941. Године 1942. његова јединица је распоређена у Белорусију. Затим је постао део антисовјетске побуне и на крају су га убиле совјетске безбедносне трупе у ватреном обрачуну у јануару 1945.

Недавно је добио почасно постхумно унапређење у чин пуковника, а споменик му је подигнут у граду Укмерџу, административном центру округа, где је и умро.

Према подацима Центра "Симон Визентал", литванске трупе које су служиле нацистима, а чији је он био део убиле су најмање 20.000 Јевреја.

Бивши амбасадор Роберт Гилкрист, претходник Мекдоналдсове у Литванији, био је међу страним званичницима који су позвали Вилњус да уклони споменике подигнуте у част починиоцима Холокауста, укључујући и онај посвећен Крикштапонису. 

image