Свет

Си-Ен-Ен: Сирски доведен са задатком да заустави стагнацију на фронту

Према писању водећих западних медија, Сирски има контроверзну репутацију – са једне стране описују га као блиског сарадника украјинског председника, док међу војницима није баш омиљен због великих губитака које су украјинске снаге претрпеле у операцијама којима је руководио
Си-Ен-Ен: Сирски доведен са задатком да заустави стагнацију на фронтуGetty

Председник Украјине Владимир Зеленски је од новог главнокомандујућег украјинске војске Александра Сирског захтевао да заустави стагнацију на фронту, преноси "Си-Ен-Ен".

"Украјинско политичко руководство врши притисак на Сирског да направи нови план ради избегавања 'стагнације' на бојном пољу, а који заузврат неће захтевати много нових регрута, док нови закон о мобилизацији пролази кроз парламент", наводи се у тексту.

Међутим, америчка новинска кућа нагласила је да колико год војника Сирски буде захтевао "руска војска ће имати бројчану предност над украјинском".

Подсећања ради, у четвртак 8. фебруара Зеленски је објавио да је сменио генерала Валерија Залужног са места главнокомандујућег и на његово место поставио Александра Сирског који је претходно био командант копнених снага.

Према писању водећих западних медија, Сирски има контроверзну репутацију - са једне стране описују га као блиског сарадника украјинског председника, док међу војницима није баш омиљен због великих губитака које су украјинске снаге претрпеле у операцијама којима је руководио.

Због тога је међу бројним припадницима оружаних снага стекао надимке "касапин", "месар" и можда најупечатљивији - "генерал 200". Потоњи надимак је референца на израз "товар 200", који у руском, тачније совјетског војном жаргону представља шифру за транспорт мртвих војника. Други део израза потиче због употребе сандука носивости сандука до 200 кг у ове сврхе.

Поред Залужног, украјински председник је очигледно одлучио, да сам или уз "помоћ" својих партнера са Запада, смени готово читав врх украјинске војске, што је већ изазвало одређену пометњу унутар војске, чему у прилог говоре и успеси руских трупа које из дана у дан напредују на свим правцима.

image