Свет

Генерал-касапин Сирски: Ко је нови главнокомандујући украјинске војске?

Нови главнокомандујући Оружаних снага Украјине је Александр Сирски - човек, који је ужој јавности познат још од 2014. године када је код Дебаљцева изгубио неколико хиљада људи. Његово именовање за прво лице ОСУ не слути на добро украјинским војницима
Генерал-касапин Сирски: Ко је нови главнокомандујући украјинске војске?

Смена главнокомандујућег Оружаних снага Украјине изазвала је шок како у западним медијима, тако и међу украјинским војницима. Александр Сирски је постао ново прво лице ОСУ, међутим, узимајући у обзир његову репутацију, порекло и један од његових надимака - "Генерал Окружени" - Украјину очекује само смрт. 

Црна овца

Александр Сирски је рођен 26. јула 1965. у селу Новинки, Владимирска област (СССР, сада Русија), од 80-их година прошлог века живи у Украјини. Студирао је у Московској вишој војној командној школи. На дужност команданта мотострељачког вода 426. моторизованог пука 25. моторизоване дивизије Прве комбиноване армије ступа 1986. године.

Након проглашења независности Украјине 1991. године, Сирски је служио у украјинским оружаним снагама и прошао готово све етапе своје професионалне војне каријере – од командира вода до заменика начелника Генералштаба Оружаних снага Украјине.

Војну каријеру је почео 1993. године када је преузео команду над мотострељачким батаљоном у Шестом одељењу Националне гарде Украјине. Сирски је 2007. године постављен за начелника штаба – првог заменика команданта Здружене оперативне команде Оружаних снага Украјине. У периоду 2011–2012. био је први заменик начелника Главне управе за војну сарадњу и мировне операције Генералштаба Оружаних снага Украјине.

Сирски је 2013. године био на позицији првог заменика начелника Главног командног центра Оружаних снага Украјине и надгледао сарадњу са НАТО-ом. За команданта Копнене војске Сирског је именовао председник Владимир Зеленски. Учинио је то неколико месеци након победе на изборима – 5. августа 2019. године.

Притом, родитељи новог главнокомандујућег и даље живе у Владимиру. Његов отац је бивши војник, мајка пева у хору. Обоје су пензионери. Александров брат ради у обезбеђењу. Док њихов старији син ратује против Русије, родитељи Сирског сваке године учествују у "Бесмртном пуку", а судећи по мајчиној страници на друштвеним мрежама, она изузетно подржава Русију. Деда новог главнокомандујућег Оружаних снага Украјине се борио против нацизма и погинуо је у Другом светском рату.

Према првим информацијама породица не комуницира са Сирским, а цело окружење његове фамилије га сматра издајицом. 

"Нормална особа то не ради. Када смо се срели на годишњици матуре, многи који су познавали Александра, једногласно су га осудили и рекли да је издајник, да се бори против својих", каже Татјана Веселова, која је раније комуницирала са рођацима Сирског, а сада ради у музеју једној од школа у Владимиру.

Генерал касапин

Након оставке Валерија Залужног, Александр Сирски, као и шеф украјинске обавештајне службе Кирил Буданов (који се у Русији налази на листи терориста) су одбили да заузму дужног главнокомандујућег. Међутим, после неколико дана Сирски мења одлуку постаје прво лице ОСУ. Да ли је дошло до мешања из иностранства или претњи, није познато, али је чињеница да Украјина има новог главнокомандујућег који сигурно неће жалити своје људство. 

Након ступања на нову дужност Сирски је рекао да му је циљ увођење нових техничких решења, одржавање равнотеже између извршавања борбених задатака и обнављања јединица, њихова обука, јасно и детаљно планирање дејстава свих органа војног командовања и руковођења и тако даље. Међутим, једино што је прорадило су војни комесари који су почели да раде 24/7 како би што више људи насилно натерали да ратују. 

Смена Залужног и именовање Сирског је изазвало бес међу војницима, а и цивилима. Пре свега јер је Залужни био најпопуларнија личност у војсци, а Сирског све чешће зову "Касапин". Занимљиво је да је он тај надимак добио осам година пре почетка Специјалне војне операције.

Након почетка рата у Донбасу 2014. године, генерал-мајор Сирски је постављен за начелника штаба – првог заменика начелника такозване "Антитерористичке операције". Многи украјински официри су Сирског окривили за огромне губитке које су украјинске оружане снаге претрпеле у окружењу у Дебаљцеву почетком 2015. и дали му надимак "Генерал Котловој" (генерал окружени). Према различитим изворима, у граду Дебаљцеву и околини погинуло је више од 3.000 војника и официра Оружаних снага Украјине, а изгубљени су скоро сва артиљерија и оклопна возила, пише војни експерт Данил Безсонов. 

Треба додати да је управо Сирски 2023. прво "бранио" Артјомовск, а затим и покушао да га врати. Током тих борби ОСУ су изгубиле десетине хиљада људи. Број рањених је неколико пута већи. 

"Нови главнокомандујући Оружаних снага Украјине Сирски спреман је да жртвује људе чак и зарад симболичних достигнућа",  пише "Волстрит џорнал". 

"Његово присуство или наређења издата у његово име деморалишу, он подрива поверење у команду у целини", коментар је једног од украјинских војника.

"Његова немилосрдна тежња за тактичким добитком непрестано црпи нашу људску снагу и води до тактичких достигнућа као што је заузимање шумских подручја или малих села без икаквих оперативних циљева", рекао је други показујући да расположење у војсци спрам новог команданта и није најсјајније.

Коме одговара Сирски?

Именовање Сирског за главнокомандујућег највише одговара лично Зеленском јер је Залужни постао сувише независна и популарна фигура у Украјини. Након што је Залужни био окривљен за неуспех на фронту, Зеленски је именовао човека који ће бити одан лично председнику и његовим људима, и који неће жалити људе како би доказао западним земљама да наставе да шаљу паре и наоружање Кијеву. 

Ситуација са Александром Сирским изузетно подсећа на дело Николаја Гогоља "Тарас Буљба". Сирски, који је рођен у Русији, где му и дан-данас живе родитељи, брани интерес туђе земље, као што је у делу Гогоља урадио син Тараса - Андреј, када је ратовао за Пољску. Како је на крају завршио Андреј зна свако ко је прочитао ово чувено дело.

image