Свет

Украјина именовала новог команданта копнених снага, смењено сво кључно војно руководство

На чело копнених снага постављен је бивши заменик украјинског министра одбране, Александар Пављук. Смењени су и командант десантних снага, командант обједињених снага, а постављен је и нови командант снага територијалне одбране
Украјина именовала новог команданта копнених снага, смењено сво кључно војно руководствоwww.globallookpress.com © IMAGO/ABACA

Председник Украјине Владимир Зеленски именовао је бившег заменика министра одбране Украјине Александра Пављука за новог команданта украјинске копнене војске.

Пављук је, подсетимо, јуче смењен са позиције заменика украјинског министра одбране, након чега су медији почели да пишу да је то, највероватније, учињено како би био постављен на чело копнених снага.

На том месту до недавно се налазио Александар Сирски, који је од 8. фебруара нови шеф Оружаних снага Украјине, након смене Валерија Залужног.

"Комерсант" пише да Пављук има 53 године, носилац је звања Хероја Украјине, док се на месту заменика украјинског министра одбране налазио од фебруара 2023.

Пре тога, до маја 2022, био је председник Кијевске регионалне војне управе.

У међувремену, медији јављају да је, закључно са данашњим одлукама, смењено и сво кључно руководство у украјинској војсци. Последњих дана, подсетимо, смењен је не само главнокомандујући војске Валериј Залужни, већ и начелник украјинског Генералштаба, а смене су се наставиле и данас.

Према подацима са сајта председника Зеленског, данас је смењен и досадашњи командант десантних снага Максим Миргородски. На његово место постављен је Игор Скибјук.

Смењен је и командант обједињених снага Оружаних снага Украјине Сергеј Најев. Њега је заменио Јуриј Содољ.

Украјински УНИАН додаје да је одређен и нови командант снага територијалне одбране. Ову функцију од данас ће вршити Игор Плахута. 

Јуче, 10. фебруара, постављени су и нови заменици главнокомандујућег Сирског, као и заменици начелника Генералштаба. О томе је на мрежама објавио сам Зеленски. 

image