Свет

Пољска обећава да ће увести контролу жита из Украјине усред протеста фармера

Када мањкаве житарице стигну у Немачку и испостави се да су слабог квалитета, "оне се врате у Пољску као европско жито у 99 одсто случајева", рекао је заменик министра пољопривреде Михал Колоџејчак
Пољска обећава да ће увести контролу жита из Украјине усред протеста фармераwww.globallookpress.com © IMAGO/Dominika Zarzycka

Пољска ће почети да проверава квалитет житарица које долазе из Украјине, изјавио је заменик министра пољопривреде Михал Колоџејчак усред масовних протеста пољских фармера против политике ЕУ која укључује и неометан увоз јефтиних украјинских пољопривредних производа.

Пољопривредници су у петак блокирали путеве и граничне прелазе са Украјином, чиме су започели једномесечни генерални протест против политике ЕУ и владе у Варшави.

Представници нове пољске проевропске владе рекли су да разумеју изазове са којима се фармери суочавају и да помоћ Украјини против Русије не може доћи на рачун пољских фармера, преноси Ројтерс.

"Тражићу да се у Пољској испитају сви товари житарица које се извозе и на које је уведен ембарго", рекао је Колоџејчак за државну новинску агенцију ПАП.

Како наводи, када такве житарице стигну у Немачку и испостави се да су слабог квалитета, "оне се врате у Пољску као европско жито у 99 одсто случајева".

Пољопривредници у Француској, Белгији, Португалу, Грчкој, Шпанији и Немачкој протестују због рестрикција које је увела ЕУ у борби против климатских промена, повећања трошкова производње и конкуренције из иностранства, док њихови колеге у Пољској посебно истичу утицај увоза јефтине хране из Украјине.

image