Свет

Пољски пољопривредници бесни: Масовни протест против прилива украјинске хране

Пољска је највише трпела због такозваних коридора солидарности преко којих украјински производи стижу у ту земљу и спуштају цене домаће робе
Пољски пољопривредници бесни: Масовни протест против прилива украјинске хране© Tanjug/AP Photo/Czarek Sokolowski)

Пољски фармери блокирали су тракторима око 260 главних путева широм земље, настављајући протест против Европског зеленог договора и увоза из Украјине. На протесту су им се придружиле камионџије, пчелари и шумари, које су подржали готово сви синдикати пољопривредника у земљи.

Блокиране су и границе ка Украјини, а како преносе поједини медији, бесни пољопривредници на једном од контролних пунктова напали су и украјинске камионе који превозе жито. Наводно, они покушавају да испразне жито из камионских приколица, отварајући их уз помоћ брусилица.

"Противимо се ограничењима која би нам наметнуо Европски зелени договор и противимо се приливу неквалитетне украјинске хране у Пољску по либерализованим трговинским правилима ЕУ", каже за "Еурактив" узгајивач јабука из централне Пољске.

Европска комисија је 31. јануара обновила суспензију увозних дажбина и квота на украјински извоз у ЕУ на још годину дана, до 2025. године, док је појачала заштиту за осетљиве пољопривредне производе ЕУ. То ипак није задовољило пољске пољопривреднике који механизам заштите сматрају преслабим.

Пољска је једна од земаља које су највише погођене увођењем такозваних коридора солидарности за олакшавање извоза хране из Украјине. Уместо да даље транзитира, већи део украјинских производа остаје заглављен на пољском тржишту, што изазива пад потражње и цена за домаћу пољску производњу.

То укључује украјинско жито и брашно, али и живину, јаја, шећер, млеко, смрзнуто меко воће, па чак и сок од јабуке, чији је Пољска други највећи извозник, после Кине.

"Видимо да су коридори солидарности пропали, а Украјина је искористила прилику и извозила своју пољопривредно-прехрамбену производњу на тржишта ЕУ, која су атрактивна за Кијев", каже за "Еурактив" Јацек Зарзецки из Федерације синдиката пољопривредних произвођача.

Протести би ускоро могли да постану регионални, пошто су словачки фармери најавили да су спремни да се придруже протесту и да сарађују са пољопривредницима из суседства против "зеленог фанатизма ЕУ".

Аграрна комора Чешке Републике позвала је пољопривреднике широм Европе на заједничку акцију, а о координацији паневропских протеста разговараће на састанку организација Вишеградске групе (Чешка, Мађарска, Пољска и Словачка).

Пољски фармери били су одложили протесте до марта, те на питање "Еурактива" шта их је подстакло да ипак наставе са демонстрацијама, Зарзецки је каже да се код пољопривредника нагомилало превише горчине.

У међувремену, у Пољској су све гласнији позиви за оставку европског комесара за пољопривреду Јануша Војчеховског.

"Постоји особа у Европи која је ујединила све европске и пољске пољопривреднике против реформе коју је он сам предложио", каже пољски министар одбране Владислав Косиниак-Камиш, који је и шеф аграрне Пољске народне партије, позивајући на оставку Војчеховског.

image