Свет

Писторијус о немачким плановима: Повећавамо испоруку граната Украјини три до четири пута

Немачка ће ове године моћи да повећа артиљеријске испоруке Украјине три до четири пута у односу на 2023. годину, навео је Писторијус
Писторијус о немачким плановима: Повећавамо испоруку граната Украјини три до четири пута© Tanjug/Philipp Schulze/dpa via AP

Немачка планира да ове године повећа испоруку артиљеријских граната Украјини три до четири пута и недавно је предала пакет помоћи од 100 милиона евра, изјавио је у Бриселу немачки министар одбране Борис Писторијус, пре почетка састанка министара одбране НАТО-а и састанка Контакт групе за помоћ Украјини.

Министар је подсетио да је начелник немачког генералштаба Карстен Бројер предао Кијеву пакет помоћи у износу од 100 милиона евра током недавне посете.

Бројер се упознао и са новим врховним командантом украјинских Оружаних снага Александром Сирским.

"Дакле, ми веома добро разумемо шта се дешава у Украјини и шта јој је потребно", уверио је Писторијус, преноси "Укринформ".

Он је напоменуо да је сукоб у Украјини показао изузетан значај муниције. Немачка ће 2024. потрошити 3,5 милијарди евра на куповину муниције, више него икада, рекао је немачки министар.

"Немачка ће ове године моћи да повећа артиљеријске испоруке Украјине три до четири пута у односу на 2023. годину", навео је Писторијус, напомињући да Немачка сама повећава производњу муниције, као и куповину муниције и производних линија у иностранству.

Он је додао да је почетком недеље заједно са канцеларом Олафом Шолцом учествовао у постављању нове фабрике "Рајнметала" за производњу муниције калибра 155 милиметара у Унтерлусу.

"Партнерима у НАТО-у је потребна таква муниција, али је пре свега потребна Украјини", рекао је Писторијус.

Немачки министар је још једном истакао приоритет јачања ПВО, што је тренутно један од централних изазова и одговор на дуги рат.

Писторијус је поновио да Немачка скоро свакодневно пребацује војну помоћ Украјини и подсетио да се приближава друга годишњица инвазије на Русију у пуном обиму и десета годишњица анексије Крима.

"Можемо да констатујемо да се Украјина десет година адекватно бранила од Русије", нагласио је Писторијус и Русију назвао највећом претњом евроатлантском простору у овом тренутку.

Данас се у Бриселу одржава састанак Контакт групе за одбрану Украјине у формату Рамштајн, на којем ће бити размотрена ситуација на терену и хитне потребе Украјине.

Министри одбране Алијансе ће сутра разговарати о томе како даље ојачати одвраћање и одбрану НАТО-а, након чега ће уследити састанак Савета НАТО-Украјина уз учешће украјинског министра одбране Рустема Умерова.

image