Свет

Европска војна индустрија каска за руском: Не могу да произведу довољно муниције за Украјину

Размере рата и руске употребе артиљерије достигли су такав ниво да, будимо искрени, европска складишта нису била спремна, рекао је Кулеба
Европска војна индустрија каска за руском: Не могу да произведу довољно муниције за Украјинуwww.globallookpress.com © Aimee Dilger

Одбрамбена индустрија ЕУ заостаје за Русијом, због чега украјинске трупе пате од недостатка артиљеријске муниције, рекао је министар спољних послова Дмитриј Кулеба.

Говорећи у среду на конференцији за новинаре са високим дипломатом ЕУ Жозепом Борељом у Кијеву, Кулеба је истакао да је неопходно започети разговоре са трећим земљама које купују гранате од ЕУ како би се испоруке преусмериле на Украјину.

Према Кулебиним речима, две стране би требало да приђу тим државама и да им кажу: "Извините, потребна нам је (муниција) да заштитимо Европу."

Он је додао да ако неко пита украјинске војнике шта им је потребно, одговор ће бити муниција.

"Размере рата и руске употребе артиљерије достигли су такав ниво да, будимо искрени, европска складишта нису била спремна", рекао је Кулеба.

Према његовим речима, и Украјина и ЕУ дају све од себе да набаве и произведу што више граната. Он је рекао да украјинске трупе, када немају муницију, заустављају руске снаге "другим расположивим оружјем".

Прошлог пролећа, ЕУ је представила амбициозан план да Кијеву обезбеди милион граната у наредних 12 месеци.

Међутим, блок се бори да испуни обећање, а Борељ је прошлог месеца проценио да ће Украјина добити само 524.000 граната до марта. Комесар ЕУ за унутрашње тржиште Тијери Бретон обећао је да ће ЕУ повећати своје производне капацитете на око 1,3 до 1,4 милиона граната годишње.

Бројни украјински званичници су се жалили на недостатак муниције. Министар одбране Рустем Умеров назвао је то "веома реалним хитним проблемом".

"Волстрит џорнал" је, позивајући се на украјинског званичника, у среду објавио да "за сваку испаљену украјинску гранату Руси испале њих 10".

Званичници у Москви су рекли да су значајно повећали производњу муниције од почетка сукоба у фебруару 2022. године.

Министар одбране Сергеј Шојгу рекао је да руски војници добијају количину муниције која је адекватна за "обим задатака које изводе".

image