Свет

Украјина: Немамо довољно муниције

Разговор о муницији тема сваког састанка који се води у штабу главнокомандујућег, каже Алексеј Данилов
Украјина: Немамо довољно муницијеwww.globallookpress.com © Klaus-Dietmar Gabbert

Секретар Савета за националну безбедност и одбрану Украјине Алексеј Данилов признао је да Украјина нема довољно граната и оружја.

"Заиста, настала је ситуација да нема довољно граната и средстава за уништавање непријатеља. Што се тиче снабдевања муницијом, ово питање се поставља сваки пут у штабу главнокомандујућег. (Владимир Зеленски) је скретао пажњу на недовољан рад у овом питању", изјавио је Данилов за украјинску телевизију "24 канал". 

Блумберг је, подсетимо, раније пренео и да је украјински министар одбране Рустем Умеров писао колегама из ЕУ, жалећи се на критичан дефицит муниције у Оружаним снагама Украјине. Навео је да руске трупе дневно користе три пута више муниције него украјинске

Слично је писао и "Њујорк тајмс", који је пренео да су на неким деловима фронта руске снаге у стању да испале и до пет пута више граната од украјинских Оружаних снага. Ту информацију лист је добио од украјинских јединица.

О лошем стању у украјинској војсци редовно говори и Русија. 

Током једног од последњих састанака Министарства одбране Русије, Шојгу је изнео податке да је само током јануара ове године убијено или рањено око 23.000 украјинских војника. За исти период уништено је и више од 3.000 јединица наоружања, међу којима су немачки тенкови "леопард", америчка оклопна возила "бредли", лансери система "патриот" и ХИМАРС.

image