Свет

Трамп изјавом о НАТО-у заплашио ЕУ: Спремају се да праве своје нуклеарно оружје?

Изјава кандидата за председника САД Доналда Трампа да би Русија требало да нападне оне чланице НАТО-а које не издвајају довољно новца за Алијансу, учинила је да у Европској унији завлада страх
Трамп изјавом о НАТО-у заплашио ЕУ: Спремају се да праве своје нуклеарно оружје?© Tanjug/AP Photo/ Evan Vucci, File

Поједини немачки политичари оценили су да би Европска унија требало да има сопствене нуклеарне бомбе, уместо да се ослања на САД, Француску и Велику Британију, међутим, то је нереално, каже председница одбора за одбрану у Бундестагу Мари-Агнес Штрак-Цимерман.

Сматра да би Европска унија требало да као приоритет одреди друге области, преноси "Политико".

Дебата о потреби за нуклеарним оружјем отворена је у Немачкој након недавних коментара Доналда Трампа о чланицама НАТО-а које не испуњавају обавезу о одвајању два одсто свог БДП-а на одбрану.

Министар финансија Кристијан Линднер је објавио да Европа мора да се држи нуклеарног одвраћања имајући у виду Трампову изјаву.

Бивши министар спољних послова Зигмар Габријел такође је позвао на проширење нуклеарног одвраћања.

Међутим, Штрак-Цимерман каже да би јачање одбране значило да Француска и Велика Британија седну за исти сто, да не размишљају о Европској унији, већ да мисле "европски".

Представница Социјалдемократа у Европском парламенту Катарина Барли каже да Европа није довољно заштићена нуклеарним капацитетима САД.

"С обзиром на нове изјаве Доналда Трампа, у те капацитете се више не можемо поуздати", рекла је она за "Тагешпигл".

На потање да ли су Бриселу потребне сопствене нуклеарне бомбе, каже да би на путу ка стварању европске војске то могло да постане проблем.

Штрак-Цимерман ипак сматра да би ЕУ требало да убеди САД у важност останка учешћа у Европи.

"Не верујем да ће се државе одрећи тога да ставе Европу под свој кишобран, јер и саме имају користи од тога", каже она.

Уместо тога, сматра да би изградња заједничке европске војске и сајбер одбране требало да буду приоритети ЕУ.

"Морамо хитно да се позабавимо тиме да Европа мора да постане самодовољна. Било би од помоћи када бисмо заједно почели да вршимо набавке. Кад бисмо изградили заједничку европску војску или изградили европску сајбер одбрану, али ни то још не функционише", каже немачка званичница.

Француска је једина земља ЕУ са сопственим нуклеарним оружјем, док је неколико њих "домаћин" америчком нуклеарном оружју, укључујући и Немачку.

image