Свет

Шолц реаговао на Трампову провокацију: НАТО ће безрезервно бранити све чланице

Канцелар гарантује Алијансине услуге иако и његова земља не плаћа обавезних два одсто БДП-а за одбрану
Шолц реаговао на Трампову провокацију: НАТО ће безрезервно бранити све чланице© Tanjug/AP Photo/Ebrahim Noroozi

Коментаришући изјаву бившег председника САД Доналда Трампа да би "охрабрио" Русију да нападне чланице НАТО-а које не измирују своје обавезе према Алијанси, канцелар Немачке Олаф Шолц рекао је да тај пакт пружа безрезервну подршку свим чланицама.

"Бићу отворен у вези с тренутном ситуацијом. Свако релативизовање гаранције НАТО-а о узајамној помоћи је неодговорно и опасно и искључиво је у интересу Русије. Никоме се не може дозволити да се коцка са европском безбедношћу", истакао је Шолц у разговору с премијером Пољске Доналдом Туском и Берлину.

Чланство у западном војном пакту подразумева да свака држава уплаћује два одсто БДП-а, што Берлин одавно није испунио, а што наводно планира да реализује ове године уз помоћ фонда од 100 милијарди евра предвиђеног за јачање одбране Немачке у светлу сукоба у Украјини. 

На ову тему Трамп је био у сукобу и са Шолцовом претходницом Ангелом Меркел. Бивши председник САД је некадашњој канцеларки наводно испоручио "фактуру" с немачким дуговањем НАТО-у износу од 300 милијарди долара.

Иначе, подаци НАТО-а за 2023. показали су да већина чланица не одваја минимална средства за пакт – од 31 чланице само 12 тренутно троши најмање два одсто БДП-а на одбрану.

image