Свет

Европски званичници критикују Трампа: Изборна кампања није изговор за играње са НАТО-ом

Трамп је у суботу рекао да је током једног скупа НАТО-а рекао шефу "једне велике државе" да САД под његовим руководством не би штитила државе "делинквенте" које не издвајају довољно на одбрану
Европски званичници критикују Трампа: Изборна кампања није изговор за играње са НАТО-ом© Tanjug/AP Photo/Manuel Balce Ceneta

Двојица европских званичника су критиковали некадашњег председника САД Доналда Трампа због његове изјаве да, ако поново буде изабран, неће бранити НАТО савезнике који не издвајају довољно на одбрану од потенцијалног руског напада.

Сваки наговештај да НАТО савезници неће бранити једна другу подрива безбедност Алијансе и доводи америчке и европске војнике у ризик, рекао је данас генерални секретар те организације Јенс Столтенберг.

"На сваки напад на НАТО уследио би уједињен и снажан одговор", поручио је Столтенберг током посете Паризу, пренео је Ројтерс.

Европски комесар за унутрашње тржиште Тјери Бретон је рекао да "не могу да бацају новчић сваких неколико година када је реч о безбедности, у зависности од исхода председничких избора у САД", као и да Европа мора да уложи више новца у одбрану, преноси Ројтерс.

Трампову изјаву критиковао је и пољски министар одбране Владислав Коснијак-Камиш.

"Мото НАТО-а 'сви за једног, један за све' је конкретна обавеза. Поткопавање кредибилитета савезничких земаља значи слабљење читавог НАТО-а", написао је на Иксу.

"Изборна кампања није изговор за играње са безбедношћу алијансе", додао је Коснијак-Камиш.

Трамп је у суботу рекао да је, током једног скупа НАТО рекао шефу "једне велике државе" да САД под његовим руководством не би штитила државе "делинквенте".

"Један од председника једне велике државе је устао и питао: Господине, ако не плаћамо, а нападне нас Русија, да ли ћете нас заштитити?", рекао је Трамп и додао да је том председнику рекао: "Нисте платили, преступник сте? Не, не бих вас заштитио, него би их охрабрио да ураде шта год да пожеле. Треба да платите. Треба да плаћате своје рачуне", изјавио је он.

Трамп је ово изјавио током кампање за председничку номинацију у Конвеју, у Јужној Каролини, пред унутарстраначке изборе републиканаца у тој савезној држави САД 24. фебруара.

Замољен да прокоментарише Трампову изјаву, портпарол Беле куће Ендрју Бејтс рекао је да "охрабривање на напад убилачких режима на наше (америчке) најближе савезнике јесте ужасавајуће и недолично и угрожава америчку националну безбедност, глобалну стабилност и економију САД".

"Уговор НАТО-а садржи одредбу која гарантује здружену одбрану држава чланица у случају напада не било коју чланицу", подсетио је Бејтс, а пренео Ројтерс.

image