Свет

ЕУ кривац за утапање 3.000 миграната? "Није случајност, већ политички потез"

Према извештају "СОС Хјуманитија", 2023. године италијански спасилачки чамци изгубили су укупно 374 дана на "непотребно дуга" путовања
ЕУ кривац за утапање 3.000 миграната? "Није случајност, већ политички потез"Getty © Photo by Fabrizio Villa

Неколико група које воде спасилачке мисије на Медитерану позивале су на промену политике ЕУ, за коју наводе да је делимично крива за утапање више од 3.000 људи прошле године, преноси "Гардијан".

Реформа из 2023. године, коју је спровео италијански министар унутрашњих послова Матео Пјантедози, како наводе, озбиљно је смањила капацитет одговора у мисијама спашавања цивилне флоте коју води невладина организација, што је довело  животе људи који прелазе Средоземно море у опасност.

"Политичка тактика"

У спорном указу се наводи се да када се иницијално спасавање заврши, спасилачке флоте морају одмах да крену у додељену луку за искрцавање без одлагања, користећи најдиректнији пут. Ово зауставља додатна спасавања, кажу групе.

Истовремено, Италија је почела да стационира спасилачке чамце превише далеко од места где се врше операције, што их приморава да плове стотине додатних километара и омета рад патрола на Медитерану. 

Према извештају "СОС Хјуманитија", 2023. године италијански спасилачки чамци  изгубили су укупно 374 дана на "непотребно дуга" путовања.

"Ово није случајност, већ политичка тактика", наводи се у извештају.

Од скоро 30.000 миграната који су умрли или нестали од 2014. године, пројекат Међународне организације за миграције за нестале мигранте известио је да се њих најмање 27.088 удавило.

ЕУ нема координисану операцију трагања и спасавања, али, према међународном поморском праву, свака обална држава која зна да је брод у невољи дужна је да интервенише. 

Међутим, то се често не дешава и НВО које се баве тим проблем не добијају подршку већ само додатне препреке, пише британски лист.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner