Србија и Балкан

Европска комисија: Приштина да избегне једностране кораке

Специјални изасланик Мирослав Лајчак покушава да Београд и Приштину врати за преговарачки сто
Европска комисија: Приштина да избегне једностране кораке© Dursun Aydemir/Anadolu Agency via Getty Images

Уредба Централне банке у Приштини о платном промету и "полицијска операција против неких српских ентитета" на северу КиМ су забрињавајући јер не доприносе деескалацији ситуације, поручио је портпарол Европске комисије Петер Стано.

Он је апеловао је на приштинске власти да се укључе у процес консултација и избегавају једностране кораке јер, како упозорава, они имају "веома контрапродуктивне ефекте".

Коментаришићи поступке Приштине, он је нагласио да је реч о акцијама које обично нису координисане, већ једностране или предузете без неопходног нивоа претходних консултација како би се спречио негативан утицај које би могле да имају по становништво.

"Забрињавајуће је видети да би редослед једностраних корака могао да доведе до нечега што не желимо да видимо, а то је погоршање ситуације на терену. Јер једно је сигурно, то не доприноси смиривању ситуације и да људи осете да ће им животи постати бољи. Сасвим супротно", поручио је Стано.

Стано је истакао да је важно вратити се дијалогу Београда и Приштине, који се води уз посредовање ЕУ и поручио да се сваког дана наставља рад на томе.

"Специјални изасланик ЕУ Лајчак ради са партнерима, како у региону тако и у ЕУ, и, наравно, са широм међународном заједницом, како би се омогућило да обе стране почну да се понашају конструктивно, врате се за преговарачки сто и разговарају о питањима која су заиста важна, без предузимања једностраних корака", рекао је Стано, наводећи да, међутим, тренутно не може да најави било какав датум за предстојеће активности у оквиру дијалога Београда и Приштине.

Стано је додао да се нада да ће "у једном тренутку" ЕУ моћи да најави састанак на високом нивоу између две стране, коме обично присуствују председник Србије Александар Вучић и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти.

"У овој фази нема шта да се најављује, ми заиста апелујемо, посебно у овом случају, на косовске власти да се укључе у процес консултација и избегавају даље једностране кораке јер они имају веома, веома контрапродуктивне ефекте", поручио је Стано.

image
VV inauguration
banner